Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ochrankyňa práv Jana Dubovcová vyhlásila vojnu formalizmu

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ombudsmanka sa chce usilovať aj o výraznejší dosah rozhodnutí svojej kancelárie na inštitúcie, ktoré často dlhodobo a opakovane porušujú základné práva a slobody občanov.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová vyhlasuje vojnu formalizmu. Odmieta prijímať opatrenia len preto, aby prijaté boli. Chce, aby mali skutočný dosah a aby práca jej úradu bola citeľná.

"Budeme sa snažiť, aby nás bolo cítiť, a aby naša práca mala výsledok," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Dubovcová, pre ktorú je vzor bývalý český ombudsman Otakar Motejl. "Bola to výnimočná osobnosť," poznamenala.

Ombudsmanka sa mieni sústrediť na prijímanie skutočných opatrení. Je pre ňu dôležité, aby vybavovanie podnetov malo nielen formálny, ale aj reálny vplyv na zlepšovanie vzťahu medzi štátom a občanmi. Chce sa usilovať o výraznejší dosah rozhodnutí svojej kancelárie na inštitúcie, ktoré často dlhodobo a opakovane porušujú základné práva a slobody občanov.

"Nie je možné, aby sa desať rokov formálne prijímali nejaké opatrenia, ktoré absolútne nič nemenia na prístupe úradov," zdôraznila Dubovcová. Dodala, že najčastejšími problémami sú súdne prieťahy a práva porušuje aj Sociálna poisťovňa.

Odložené podnety

Dubovcová sa chce podieľať na takom stave, aby si ľudia žijúci na Slovensku mohli povedať, že táto krajina je dobré miesto pre ich život. Bude sa tiež snažiť o podstatné zlepšenie informovanosti verejnosti o činnosti ombudsmana. Ľudia totiž podľa nej dnes poriadne nevedia, čo ombudsman robí a čím sa môže zaoberať.

Tu bude player


Ako tvrdí, svedčí o tom aj počet odložených podnetov, ktoré prichádzajú do kancelárie. Väčšina z nich je odložená podľa Dubovcovej preto, že nepatria do pracovnej činnosti ombudsmana. "Ľudia sa obracajú na ombudsmana skôr pocitovo, lebo sa cítia ukrivdení," poznamenala.

Návrat k regiónom

Dubovcová si tiež želá návrat k regiónom. Nepáči sa jej, že kancelária ombudsmana má s nimi len formálny kontakt. "Predstavujem si ho tak, že by mal byť stabilnejší, mali by tam byť ľudia, ktorí budú s občanmi pracovať," povedala s tým, že do regiónov by chcela viac ľudí. Je však limitovaná aj štátnym rozpočtom. Chcela by v tejto súvislosti spolupracovať aj so Združením miest a obcí Slovenska. "Je aj v ich záujme, aby mali takúto inštitúciu zastúpenú v regióne," myslí si Dubovcová, ktorá by rada zriadila regionálne pracoviská svojho úradu. V súčasnosti hľadá formu, ako by jej pracovníci mohli byť ľuďom v regiónoch prístupní aspoň dva- či trikrát do mesiaca.

Verejná ochrankyňa práv by chcela, aby jej ľudia v regióne poskytovali občanom rady, ale aby sa prostredníctvom nich kancelária zúčastňovala aj na regionálnych akciách. Tam by tiež mohli šíriť osvetu o pôsobení verejného ochrancu práv. Dubovcová si myslí, že takto by jej ľudia mohli kvalifikovanejším spôsobom prijímať podnety. Pripomenula, že v súčasnosti v jej kancelárii pracuje spolu s ňou dovedna 41 ľudí. Väčšinou sú to právnici.

Pracuje u nej aj bývalý tajomník poslaneckého klubu SDKÚ-DS Marián Török. Je vedúci kancelárie. Na starosti má viac-menej organizačné záležitosti. Dubovcová, ktorá bola v minulom volebnom období poslankyňou SDKÚ-DS, si ho vybrala sama. "Našla som prázdnu kanceláriu. Potrebovala som človeka, na ktorého sa viem spoľahnúť a má organizačné schopnosti. Stavila som na spoľahlivosť," odôvodnila svoj výber ombubdsmanka.