Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ochranný limit na doplatky za lieky sa bude týkať aj malých detí

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ako vyplýva z údajov, ktoré pravidelne zverejňujú poisťovne, od zavedenia ochranného limitu vrátili poistencom na doplatkoch okolo šesť miliónov eur.

Bratislava 27. mája (TASR) - Zdravotné poisťovne by od budúceho roka mali pacientom v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky vracať viac peňazí. Ochranný limit sa má znížiť a zároveň sa po novom bude týkať aj detí do šesť rokov, avizovalo ministerstvo zdravotníctva. Limit na doplatky za lieky zaviedla vláda Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS), jeho rozšírenie má byť teraz súčasťou druhého sociálneho balíčka kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

Viacerým dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Ten sa má u starobných dôchodcov znížiť zo súčasných 45 na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP z 30 na 25 eur. V prípade dôchodcov sa bude limit po novom týkať všetkých bez ohľadu na výšku dôchodku. U detí bude limit vo výške osem eur.

"Vieme, že pacienti vnímajú výšku doplatkov za lieky naozaj citlivo. Je veľmi pozitívne, že po novom bude sociálne znevýhodnených pacientov, ktorých zákon ochráni pred vysokými doplatkami za lieky, omnoho viac. Podľa našich predpokladov by sa mohlo týmto pacientom ročne vrátiť za tieto doplatky približne 7,3 milióna eur," uviedol minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD).

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorá je najväčšou na trhu, zatiaľ nevie odhadnúť, v akej výške bude musieť po novom vracať doplatky. "V každom prípade rozšírenie ochranného limitu na doplatky za lieky bude znamenať výrazné rozšírenie okruhu poistencov, ktorého sa táto úprava dotkne. VšZP bude rešpektovať zmenu legislatívy a bude požadovať kompenzáciu finančných prostriedkov na tento účel zo štátneho rozpočtu," reagovala jej hovorkyňa Petra Balážová.

Súkromná Dôvera vracia peniaze nad rámec súčasného limitu už v súčasnosti v rámci výhody 100+100. "Dnes ju môžu využívať matky, otcovia, deti do 18 rokov veku a to tak, že požiadajú o vrátenie doplatkov za lieky na predpis, každý do výšky až 100 eur. Sme radi, že sme inšpirovali vládu, aby nás napodobnila. Škoda, že až teraz, pár mesiacov pred voľbami. Ešte viac nás mrzí, že vláda nerieši kľúčové projekty pre zdravotníctvo, ako sú DRG a e-Health," skonštatoval PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Ochranný limit sa vzťahuje na všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Spôsob, ako sa finančné prostriedky za doplatky dostanú k pacientom, sa nemení. Občania nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne, tie im automaticky vrátia peniaze do 90 dní od skončenia kvartálu. Ako vyplýva z údajov, ktoré pravidelne zverejňujú poisťovne, od zavedenia ochranného limitu vrátili poistencom na doplatkoch okolo šesť miliónov eur.