Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Od apríla sú pre návštevníkov otvorené štyri jaskyne

Jasovská jaskyňa Foto: TASR/Milan Kapusta

Z 12 slovenských jaskýň, ktoré sú pre verejnosť sprístupnené, tak ostávajú naďalej zatvorené už len tri jaskyne.

Bratislava 2. apríl (TASR) – Od apríla sú pre návštevníkov opäť sprístupnené štyri jaskyne, ktoré boli počas zimy zatvorené. Ľudia tak už môžu zase zavítať aj do Ochtinskej aragonitovej, Gombaseckej, Jasovskej jaskyne a do jaskyne Driny. Z 12 slovenských jaskýň, ktoré sú pre verejnosť sprístupnené, tak ostávajú naďalej zatvorené už len tri jaskyne. "Tie otvoríme 15. mája a sú to Harmanecká jaskyňa a obe ľadové jaskyne, Demänovská a Dobšinská," vymenovala pre TASR Ľubica Nudzíková zo Správy slovenských jaskýň (SSJ).

Medzi dôvody, pre ktoré sa jaskyne na zimu zatvárajú, patrí napríklad ekonomická stránka ich prevádzky. Jaskyne totiž nebývajú hlavným lákadlom, za ktorým cestujú ľudia na dovolenky. Patria iba k doplnkovým programom. Počas zimy ich tak menej navštevujú, k mnohým jaskyniam býva pre sneh aj ťažká dostupnosť. Počas zatvorenia sa zároveň uskutočňuje aj údržba jaskýň. No a ľadové jaskyne sú v zime zatvorené aj pre ich regeneráciu a ochranu procesov, ktoré v nich počas zimy prebiehajú.

Vstupný poriadok ani cenník vstupov do jednotlivých jaskýň sa podľa Nudzíkovej v porovnaní s minulým rokom nemenil. "V tomto roku neočakávame výrazný nárast počtu návštevníkov jaskýň, ale dúfame, že ich množstvo ani neklesne," podotkla. Odhaduje, že návštevnosť by sa mohla pohybovať na úrovni minulých rokov.

Za vlaňajšok pritom navštívilo všetkých 12 sprístupnených jaskýň na Slovensku 481.121 ľudí. Bolo to približne o 33.000 návštevníkov viac ako v roku 2010. Za číslami z roku 2008 to však ešte stále zaostáva, vtedy jaskyne navštívilo vyše 680.000 ľudí.