Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Od budúceho školského roka začne učiť po novom ďalších vyše 420 ZŠ

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčší záujem rezort zaznamenal z Prešovského kraja, za ktorým nasleduje Košický a Nitriansky kraj. Školy, ktoré budú učiť po novom, však pribudnú v každom kraji.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Ďalších minimálne 422 základných škôl (ZŠ) začne od budúceho školského roka učiť po novom. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR s tým, že v aktuálnom školskom roku podľa nového štátneho vzdelávacieho programu (ŠVP) začalo učiť 39 škôl.

"Podľa ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) je vysoký záujem dôkazom, že školy dôverujú zmenám vo vzdelávaní a zároveň chcú využiť pomoc a podporu, ktorú im štát ponúka," zdôraznili z rezortu. Cieľom nového ŠVP je zlepšiť gramotnosti a zručnosti žiakov potrebných pre 21. storočie.

Najväčší záujem rezort zaznamenal z Prešovského kraja, za ktorým nasleduje Košický a Nitriansky kraj. Školy, ktoré budú učiť po novom, však pribudnú v každom kraji.

Ako uviedli z ministerstva, nový ŠVP kladie dôraz na podporu kritického myslenia, digitálnych a mäkkých zručností žiakov. Priblížili, že učitelia budú môcť prispôsobiť tempo pri vyučovaní, aby zodpovedalo potenciálu detí. Zároveň majú možnosť využívať rozmanité vzdelávacie formy a metódy.

"Prvé výsledky a skúsenosti 39 škôl naznačujú, že vedenie škôl a učitelia z prvých ročníkov oceňujú pri zavádzaní zmien efektívnu podporu a pomoc Národného inštitútu vzdelávania a mládeže a 32 regionálnych centier podpory učiteľov," skonštatovali z MŠVVaŠ.

Nové školy budú môcť taktiež využiť spoluprácu s tímom odborníkov z rezortných organizácií. Dostanú metodické a didaktické usmernenie pri tvorbe školských vzdelávacích programov, mentoring a inovačné vzdelávanie pre pedagogických zamestnancov a manažment školy.

Školy môžu začať učiť po novom aj bez registrácie, stačí o tom informovať prostredníctvom Rezortného informačného systému v septembri. Registrovaným školám však začne rezort už od februára poskytovať adresnú podporu a pomoc.

MŠVVaŠ bude priebežne monitorovať, či je nový vzdelávací program nastavený dobre a podporuje plánované ciele. V prípade potreby, ktorú ukáže prax z prvých škôl a spätná väzby od učiteľov, sa do nového kurikula zapracujú zmeny. Nový obsah, forma a ciele základného vzdelávania sú aj súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR.