Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Od požiaru v Slovenskom raji uplynulo desať rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oheň vtedy zachvátil približne 16 hektárov a podarilo sa ho uhasiť až po 11 dňoch.

Hrabušice/Bratislava 22. júla (TASR) - V Slovenskom raji sa pred desiatimi rokmi 22. júla 2007 rozhorel požiar, ktorý zachvátil plochu približne 16 hektárov. Oheň sa podarilo uhasiť až po 11 dňoch.

Lesný požiar v lokalite Koč neďaleko Hrabušíc začali hasiť v nedeľu 22. júla 2007 popoludní. Okrem desiatok hasičov z Prešovského kraja bojovali s ohňom v neprístupnom skalnom teréne aj vrtuľníky s bambi vakmi. K pôvodne dvom vojenským vrtuľníkom Mi-17 pribudol po osobnej návšteve vtedajšieho ministra obrany SR Františka Kašického na mieste požiaru aj tretí. Z bambi vakov v podvese vrtuľníkov vypustili na požiarovisko do pondelka 30. júla 2007, kedy ukončili letecké hasenie, viac ako 1,8 milióna litrov vody.

Miesto požiaru v Slovenskom raji, kde oheň zasiahol aj najprísnejšie chránené územie rezervácie Sokol, navštívil tiež vtedajší minister životného prostredia Jaroslav Izák, ktorý uvoľnil na hasiace práce milión korún. Do hasenia sa tak mohol zapojiť aj vrtuľník súkromnej popradskej spoločnosti. Činnosť vrtuľníkov komplikoval silný nárazový vietor.

Na mieste v priebehu 11 dní napokon zasahovala približne polstovka hasičov zo staníc Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Spišskej Novej Vsi a Poprade. Pri dohášaní používali lopaty a vodné vaky. Vodu dopravovali na požiarovisko aj jazierkovým systémom.

Uhasené požiarovisko v Slovenskom raji s plochou 16 hektárov hasiči protokolárne odovzdali 2. augusta 2007 Urbárskemu spoločenstvu v Spišskom Štvrtku, ktoré je vlastníkom územia.

Požiar zasiahol územie s tretím až piatym, teda najvyšším stupňom ochrany prírody, kde sa v Národnej prírodnej rezervácii Sokol nachádzajú lesné biotopy európskeho významu - reliktné vápencové boriny a vápnomilné bukové lesy.