Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Odborári budú o memorande o sociálnom zmieri rokovať budúci týždeň

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Po podpise memoranda by sa platy učiteľov mali zvýšiť o šesť percent od 1. septembra.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Školskí odborári budú v stredu 30. augusta rokovať o memorande, ktoré má zaručiť sociálny zmier až do roku 2020. TASR to potvrdil Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV). Podpisom memoranda podmienil premiér Robert Fico (Smer-SD) zvyšovanie platov učiteľov od septembra. Prijatie memoranda znamená, že odborári nebudú vyvíjať nátlakové akcie voči vláde.

Po podpise memoranda by sa platy učiteľov mali zvýšiť o šesť percent od 1. septembra. Ďalšie zvyšovanie má byť potom 1. septembra 2018 o šesť percent, od 1. septembra 2019 o šesť percent. A nakoniec zvýšenie o šesť percent 1. januára 2020. „Toto je náš návrh, my sme dnes urobili prvé rozhodnutie. Za tento návrh očakávame podpísanie memoranda o sociálnom zmieri. Pokiaľ, a ja to nemôžem vylúčiť, sa rozhodnú predstavitelia školských odborov, že takéto memorandum nepodpíšu, tak urobíme v septembri zmenu a zvyšovanie platov pôjde podľa programového vyhlásenia vlády, teda až v januári 2018,“ uviedol koncom júla Fico.

Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva, ako aj vysokoškolským pedagógom sa platy zvyšovali v januári 2016, a to o štyri percentá, ďalšie navýšenie bolo o šesť percent od 1. septembra 2016.