Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Odborári chcú od rezortu školstva viac času na zákon o zamestnancoch

Na snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Pavel Ondek. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek upozornil, že v predloženom návrhu je veľa nejasností, najmä v súvislosti s platnou legislatívou.

Bratislava 22. februára (TASR) – Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek a zástupcovia partnerských organizácií pôsobiacich v regionálnom školstve žiadajú ministerku školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinu Lubyovú (nominantka SNS), aby presunula termín prerokovania návrhu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Ten by mal nahradiť platný zákon č. 317/2009.

"Prerokovanie uvedeného návrhu zákona je podľa programu rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR naplánované na 16. apríla," uviedol Ondek s tým, že žiadajú odklad o tri mesiace. Podľa nich by sa tak vytvoril dostatočný časový priestor na prediskutovanie zásadných otázok vyplývajúcich z prijatia nového zákona.

Ondek upozornil, že v predloženom návrhu je veľa nejasností, najmä v súvislosti s platnou legislatívou. "Predložená pracovná verzia nespĺňa naše očakávania. Dostatočne nerieši problém nízkej atraktivity učiteľského povolania, neobsahuje nástroje pre motiváciu mladých učiteľov a chýba v nej prepojenie na súčasný systém odmeňovania," objasnil Ondek. Zároveň poukázal na to, že doteraz nebol prijatý Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý by mal vytvoriť predpoklad pre ďalšie prijímanie právnych predpisov v oblasti školstva.

Školskí odborári sa s partnerskými organizáciami zhodli na tom, že predloženiu tak dôležitého a rozsiahleho zákona zasahujúceho do postavenia pedagogických a odborných zamestnancov by mala predchádzať odborná verejná diskusia.

Odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR sa pre TASR vyjadrilo, že uvedené požiadavky berie na vedomie a bude o nich diskutovať. "Návrh zákona je v súčasnosti v štádiu externých konzultácií a prípadné posunutie predloženého návrhu zákona zvážime," uviedol rezort školstva.