Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Odborári informovali Dolinkovú o pálčivých témach v zdravotníctve

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zväz apeloval predovšetkým na to, aby v zariadeniach sociálnych služieb boli zaradení fyzioterapeuti ako odborní pracovníci.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Vedenie Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) na prvom pracovnom stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD) predostrelo viaceré pálčivé témy v rezorte. Zväz apeloval predovšetkým na to, aby v zariadeniach sociálnych služieb boli zaradení fyzioterapeuti ako odborní pracovníci. TASR o tom informoval predseda zväzu Anton Szalay.

"Práve fyzioterapeuti pomáhajú ľuďom napríklad po mozgových príhodách vrátiť sa do bežného života, cvičia s nimi. Poukázali sme na to, že treba zintenzívniť činnosť v tejto oblasti, aby Slovensko o tie peniaze neprišlo," ozrejmil Szalay.

Problémom je podľa zväzu stále aj chýbajúca dohoda nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) so zdravotnými poisťovňami týkajúca sa prerozdelenia finančných prostriedkov na rok 2024. "Sme na bode nula a čakáme, kým budú rokovania ANS so zdravotnými poisťovňami ukončené, aby sme mohli uzavrieť dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa," poznamenal predseda.

Zväz ministerku informoval aj o probléme priznávania dodatkovej dovolenky pre zamestnancov, ktorí prichádzajú do kontaktu so škodlivými faktormi v pracovnom prostredí. Upozornil aj na to, aby nedošlo k redukcii pracovných miest vo verejnom zdravotníctve. "Už dnes v tejto oblasti chýba 20 percent zamestnancov," uviedli odborári. Zaujímali sa aj o ďalší postup optimalizácie siete nemocníc.