Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Odborári spúšťajú petíciu za zjednotenie školstva

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zjednotenie regionálneho školstva v oblasti financií a riadenia navrhuje už dlhšiu dobu Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Bratislava 26. marca (TASR) - Zjednotenie regionálneho školstva v oblasti financií a riadenia navrhuje už dlhšiu dobu Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. K tejto otázke teraz odborári spúšťajú petíciu. Distribuovať ju budú medzi učiteľov a odborárov.

"Na zasadnutí odborového zväzu minulý týždeň bola odsúhlasená petícia za zjednotenie financovania a riadenia verejného regionálneho školstva,"
potvrdil dnes šéf školských odborov Pavel Ondek. Petíciu by chceli uzavrieť do konca septembra a následne predložiť vláde SR. "Sľubujeme si od toho viac ako 50.000 podpisov, pretože len samotní zamestnanci, ktorí sú v originálnych kompetenciách, alebo sú v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva vnútra, tak týchto zamestnancov je viac ako 50.000," priblížil Ondek.

Petícia bude obsahovať dva body. Prvý bude hovoriť o tom, aby školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva vnútra, prešli naspäť pod rezort školstva. Druhý bod bude hovoriť o prechode originálnych kompetencií pod prenesené kompetencie.

V súčasnosti základné a stredné školy spadajú pod prenesené kompetencie miest a obcí, čo znamená, že peniaze na ich chod prichádzajú priamo od štátu vo forme normatívu na žiaka. Materské školy, ZUŠ, CVČ, školské kluby detí, školské jedálne, školské internáty patria pod originálne kompetencie miest a obcí a ich chod je platený z podielových daní miest a obcí.

Zmeny v rozdelení pôsobnosti v oblasti regionálneho školstva už viackrát odmietlo napríklad Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Tento návrh je v rozpore s princípom decentralizácie verejnej správy. Je to návrh proti občanom Slovenska, ktorí by stratili cez volených predstaviteľov vplyv na riadenie školstva na svojom území," uviedol ešte vo februári pre TASR podpredseda ZMOS Jozef Turčány. ZMOS považuje systém financovania originálnych pôsobností za dobre nastavený.