Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Odborári štrajk neobnovili, nevylúčili však bojkot maturít

Pedagógovia a pracovníci Gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave na protestnom zhromaždení. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Štrajk zostáva prerušený. V ďalších dňoch napriek tomu nebudú učiť niektoré školy, ktoré sklamalo rozhodnutie odborárov o prerušení štrajku.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Školskí odborári po maratóne štvrtkových (29. 11.) rokovaní nedali učiteľom pokyn, aby dnes opäť zostali doma. Štrajk je tak stále prerušený.

Naďalej sa však rozhodli neučiť na piatich bratislavských gymnáziách či na ZŠ na Sibírskej ul. v Bratislave. Vo štvrtok (29. 11.) zostalo zavreté aj Gymnázium v Myjave. Zamestnanci bratislavského Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru na dnes zorganizovali protest pred Úradom vlády SR. Do ulíc sa chystajú vyjsť aj učitelia z Handlovej.

Líder školského odborového zväzu Pavel Ondek vo štvrtok nevylúčil bojkot maturít, prijímačiek na vysoké školy či monitoru na základných školách v prípade, že sa odborári do Vianoc nedohodnú s vládou. "Nevyhrážam sa, hovorím o možnostiach, víziách, ktoré môžu existovať, ale nie som zástancom štrajku cez maturity. Som zástancom toho, aby sa vyjednávalo. Pokiaľ však nedôjde k vzájomným dohodám, je možné pristúpiť na krajný prostriedok, ktorý sme včera prerušili,“ povedal vo štvrtok Ondek.

Odborári ustupujú, s koľkými percentami sa uspokoja, nepovedali

Školskí odborári sú ochotní ustúpiť zo svojej pôvodnej požiadavky a rokovať s vládou aj o nižšom ako desaťpercentnom zvýšení platov školských zamestnancov.
predseda OZPŠaV Pavel Ondek odchádza z rokovania.
Foto: TASR/Michal Svítok

„Samozrejme, že sme si nechali otvorené dvierka. O tom čísle by som nechcel teraz hovoriť, lebo o tom ešte nevie druhá strana, tým myslím vládna strana, ani minister školstva. Chcem, aby sa to dozvedel na rokovaniach,“ povedal po štvrtkovom rokovaní mimoriadnej rady školského odborového zväzu v Bratislave jeho líder Pavel Ondek. Vládu chcú o tomto čísle odborári informovať v pondelok (3.12.).

Odborári včera pokračovali v rokovaniach s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), a tiež s ministrami školstva a financií. Na rokovaní padli podľa oboch strán nové návrhy, o číslach však vraj nebola reč.

Šéf odborárov dodal, že vláda hľadá zdroje v rezervách ministerstva školstva a premiér zvolá na rokovanie aj zástupcov samosprávnych krajov a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

„Vláda si vyžiadala priestor na vyčíslenie a dopady návrhov, ktoré chce realizovať aj v spolupráci so samosprávami. Keď budeme mať v rukách presné dáta, vláda opäť spolu s odborármi zasadne za rokovací stôl,“ napísala v stanovisku premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Štrajk zostáva prerušený. V ďalších dňoch napriek tomu nebudú učiť niektoré školy, ktoré sklamalo rozhodnutie odborárov o prerušení štrajku. Ondek pripustil, že ak sa s vládou na svojich požiadavkách nedohodnú do Vianoc, do úvahy pripadajú aj krajné riešenia, ako bojkot maturít, prijímacích skúšok na vysoké školy či monitoru na základných školách.