Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Školskí odborári vyhlásili na 13.septembra jednodňový výstražný štrajk

Ilustračné foto Foto: TASR

O štrajku dnes rozhodla rada zväzu pracovníkov školstva a vedy na mimoriadnom rokovaní. Vedenie zväzu sa stretlo kvôli návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý je podľa nich pre školstvo mínusový.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Do roka a do dňa od minuloročného protestu učiteľov pred Úradom vlády SR chystá školský odborový zväz jednodňový výstražný štrajk.

Uskutočniť sa má 13. septembra na všetkých typoch škôl od 6.00 h do 18.00 h. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

"Pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci by nemali vykonávať prácu u svojho zamestnávateľa. Čo sa týka žiakov, rodičom bude oznámené, či daná škola sa do štrajku zapojí aleno nie," informoval o priebehu štrajku líder odborárov.

Tu bude player


O štrajku dnes rozhodla rada zväzu na mimoriadnom rokovaní. Vedenie zväzu sa stretlo kvôli návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý je podľa odborárov pre školstvo mínusový. Ministerstvo financií plánuje dať rezortu školstva na budúci rok 2,45 miliardy eur. Oproti tohtoročnému rozpočtu je to nárast o 16,6 milióna eur. Podľa Ondeka sa však na navýšení podieľajú najmä prostriedky z eurofondov.

„Výdavky štátneho rozpočtu bez európskych zdrojov pre rok 2013 klesajú oproti schválenému rozpočtu na rok 2012 o 7,85 milióna eur. A to spôsobuje, že môže dôjsť k zníženiu platov zamestnancov všetkých kategórii v rezorte školstva,“ zdôraznil Ondek.


Financie na platy a investície

Foto: TASR/Henrich Mišovič
Odborári požadujú, aby platy odborných a pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 2,0- násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Reálne platy školských zamestnancov by v roku 2013 mali podľa odborárov porásť minimálne o 10 percent.

Okrem toho odborový zväz požaduje posilniť štátny rozpočet na roky 2013-2015 v kapitole školstva. Systémovo by sa podľa ich požiadaviek mali zvyšovať aj finančné zdroje investované do školstva tak, aby podiel HDP bol do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ.


Očakávanie ústretovosti

Od štrajku odborový zväz očakáva ústretovosť od Vlády SR, aby sa vážne zaoberala súčasnou zlou finančnou situáciou v školstve a podhodnotením rezortu, vedy a výskumu.

"Predpokladáme, že dôjde k rokovaniu medzi jednotlivými ministrami a nájdu finančné prostriedky na to, aby nepedagogickí zamestnanci neboli na hranici chudoby a pedagogickí a odborní zamestnanci nedostávali také nízke platy, aké majú," podčiarkol predseda zväzu.

Podľa podpredsedu OZ PŠaV Františka Šaryho pred začiatkom nového školského roka cítiť medzi učiteľmi znechutenie. "Vysokoškolsky vzdelaný učiteľ nie je zaplatený a v školstve je celkovo málo peňazí. To znechutenie je veľké a cítiť ho po celom Slovensku," povedal Šary.

Štrajk má podporu aj Nových školských odborov (NŠO), ktorého predsedníctvo verejne vyzvalo svojich členov a sympatizantov z radov zamestnancov školstva, aby sa k tejto forme protestu pridali.

Rezort školstva na vyhlásenie štrajku reagoval s tým, že minister Dušan Čaplovič (Smer-SD) má v súvislosti s budúcoročným rozpočtom tri kľúčové priority. "Ide o sociálne štipendiá, platy v školstve a podporu vedy i techniky," vymenoval ministrov hovorca Michal Kaliňák. Práve v týchto troch oblastiach rokuje podľa neho Čaplovič so zástupcami rezortu financií. "Treba však pripomenúť, že financie pre školstvo sa odvíjajú od celkového stavu verejných zdrojov," dodal.