Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Odborníci budú hľadať riešenia, ako ozeleniť budovy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Tento rok sa tak uskutoční 80 podujatí v 13 krajinách Európy, šesť z nich bude na Slovensku.


Bratislava 1. marca (TASR) – Zelenšie budovy sú cieľom nového európskeho projektu Build Upon, do ktorého sa zapája aj SR prostredníctvom Slovenskej rady pre zelené budovy. "Emisie z existujúcich budov v súčasnosti tvoria 36 percent celkových emisií oxidu uhličitého v EÚ. Práve investície do hĺbkovej obnovy budov preto predstavujú výrazne účinný spôsob ochrany európskych obyvateľov a životného prostredia pred klimatickými zmenami," uviedla Andrea Peverley, koordinátorka projektu na Slovensku.

Tento rok sa tak uskutoční 80 podujatí v 13 krajinách Európy, šesť z nich bude na Slovensku. Ich cieľom je spojiť viac ako 1000 expertov z oblasti štátnej správy, priemyslu, záujmových združení, mimovládnych organizácií, vlastníkov budov, ale aj médií či širšej verejnosti. Prediskutovať majú možnosti, akým spôsobom prekonať bariéry, ktoré bránia rýchlejšej a kvalitnejšej obnove budov. Tieto riešenia potom poskytnú tvorcom národných stratégií obnovy budov.

"Za najzávažnejšie bariéry sme spolu s odborníkmi identifikovali napríklad nedostatok povedomia o prínosoch hĺbkovej obnovy, nedostatok finančných prostriedkov, či nekvalitne odvedenú prácu počas plánovania, aj realizácie rekonštrukcií," priblížila Peverley. Riešenia jednotlivých problémov zo sveta možno nájsť v on-line databáze RenoWiki a sú voľne dostupné.

"Matematika je v tomto prípade jednoduchá – kvalitná obnova budov, v ktorých trávime denne až 90 percent času, môže nielen dlhodobo ušetriť energie a nemalé finančné prostriedky, ale zvýši sa aj životný komfort obyvateľov. Kvalitnejšie vnútorné prostredie má pritom aj pozitívny vplyv na zdravie užívateľov budov, či už hovoríme o školách, nemocniciach, kanceláriách, úradoch, bytoch či rodinných domoch," zhrnula Peverley.

Projekt je financovaný z výskumného a inovatívneho programu EÚ Horizont 2020 a je realizovaný národnými zelenými radami z 13 krajín vrátane Slovenska.