Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Odborníci hľadali riešenie: Čo s biologicky rozložiteľnými odpadmi?

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda organizátorského združenia Priatelia Zeme – SPZ Martin Valentovič pripomenul, že na Slovensku sa v súčasnosti triedi iba približne 100.000 t biologicky rozložiteľných odpadov.

Dolný Kubín 1. februára (TASR) – Zástupcovia tretieho sektora, miestnych samospráv, štátnej správy a podnikateľských subjektov hľadali v rámci odbornej konferencie, ktorá sa uskutočnila v uplynulých dňoch v Dolnom Kubíne, čo najefektívnejšie riešenie pre nakladanie miest a obcí s biologicky rozložiteľnými odpadmi.

Predseda organizátorského združenia Priatelia Zeme – SPZ Martin Valentovič pripomenul, že na Slovensku sa v súčasnosti triedi iba približne 100.000 t biologicky rozložiteľných odpadov. "Pritom do roku 2020 musí Slovensko podľa platnej európskej smernice odkloniť od skládkovania až viac ako 600.000 t," zdôraznil.

Mnoho odborníkov rozumie podľa neho veľmi dobre svojej oblasti, no citeľne chýba ich spoločná diskusia naprieč jednotlivými skupinami a sektormi. "Tento zámer sa nám podarilo splniť touto ojedinelou konferenciou. Verím, že naše dlhoročné skúsenosti a entuziazmus budú dobrou inšpiráciou," pokračoval Valentovič.

"Veľmi podnetná bola prezentácia mnohých pozitívnych príkladov zo zahraničných samospráv, ktoré sa dajú uplatniť aj u nás," dodal s tým, že vhodnou alternatívou na zmysluplné využívanie roztriedených biologicky rozložiteľných odpadov na komunálnej úrovni je ich kompostovanie.