Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Odborníci: Plasty predstavujú vážnu hrozbu pre ľudské zdravie

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ochranári pripravili pri príležitosti osláv Dňa Zeme zaujímavé aktivity a podujatia pre verejnosť.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Plasty predstavujú vážnu hrozbu pre ľudské zdravie, ktorá je rovnako alarmujúca ako zmena klímy. Rozkladajú sa na mikroplasty, uvoľňujú toxické chemikálie do našich zdrojov potravy a vody a cirkulujú vzduchom, ktorý dýchame. TASR o tom informovala Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý pripadá na 22. apríla.

"Za posledných desať rokov sa vyrobilo viac plastov ako za celé 20. storočie a toto odvetvie neustále rastie. Tohtoročná celosvetová kampaň Dňa Zeme volá po ukončení používania plastov a zníženia ich výroby do roku 2040 až o 60 percent," uviedla ŠOP.

Ochranári pripravili pri príležitosti osláv Dňa Zeme zaujímavé aktivity a podujatia pre verejnosť. "Svetový Deň Zeme nám pripomína, že sme všetci spoločne zodpovední za budúcnosť našej planéty. Som rád, že aj naša organizácia sa pravidelne v tento deň zapája do aktivít, ktoré podporujú ochranu biodiverzity našich ekosystémov," povedal generálny riaditeľ ŠOP SR Štefan Kysel.

Svetový Deň Zeme je sviatok venovaný Zemi, ktorý si 22. apríla každoročne svet pripomína od roku 1970. Cieľom tohto dňa je pripomenutie si závislosti od zdrojov, ktoré planéta ľuďom poskytuje, a preto je potrebné ich chrániť a venovať im náležitú pozornosť. Tohtoročná téma "Planéta verzus plasty" poukazuje na kritický vplyv plastov na prírodu, životné prostredie aj ľudské zdravie.