Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Odborníci radia: Čo robiť pri záchrane topiaceho sa človeka?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri záchrane sa odporúča použiť napríklad konár alebo veslo, aby sa mal topiaci čoho chytiť.

Bratislava 10. júla (TASR) - Pri záchrane topiaceho sa človeka treba dbať na vlastnú bezpečnosť. Zdôraznila to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. Apeluje na ľudí, aby v prípade, že sú svedkami topenia, okamžite kontaktovali tiesňovú linku 112 alebo 155.

Pri záchrane sa odporúča použiť napríklad konár alebo veslo, aby sa mal topiaci čoho chytiť. "Keď nereaguje, je potrebné dostať ho z vody aj bez pomôcok," dodala hovorkyňa.

Upozornila, že po vytiahnutí topiaceho sa má začať s kardiopulmonálnou resuscitáciou (KPR). "Uložíme ho na chrbát, zakloníme hlavu, aby sme spriechodnili dýchacie cesty, a na rozdiel od klasickej KPR začíname piatimi záchrannými vdychmi. Ak nepomôžu, stláčame hrudník v pomere 30 stlačení k dvom vdychom, do hĺbky piatich až šiestich centimetrov a s frekvenciou 100 až 120 stlačení za minútu," ozrejmila.

Zdôraznila, že ak záchranca nepozná presný postup, nemá panikáriť. "Operátor tiesňovej linky 155 ho krok za krokom inštruuje, čo má robiť," doplnila.

Krčová pripomenula, že záchranári od júna zasahovali pri 23 prípadoch topenia, z nich sa deväť ľudí zachrániť nepodarilo. Pri kúpaní a pobyte pri vode je podľa nej treba dbať na prevenciu. Pripomenula ľuďom, aby sa vyhýbali alkoholu, nepreceňovali sily a kúpali sa len v zdravotne vyhovujúcej vode.