Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Odborníci upozornili poslancov na vyjadrenia Hatrákovej o násilí

Na archívnej snímke Katarína Hatráková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tento post by mal podľa odborníkov obsadiť človek, ktorý je svojimi odbornými a ľudskými kvalitami zárukou, že bude stáť vždy na strane detí a bezpodmienečne zastupovať ich najlepší záujem.

Bratislava 1. februára (TASR) - Predstavitelia viacerých organizácií pôsobiacich v oblasti duševného zdravia a práce s deťmi upozornili v liste poslancom Národnej rady (NR) SR na osobu kandidátky na komisárku pre deti Kataríny Hatrákovej, ktorá je zároveň poslankyňou za OĽANO. Tvrdia, že jej vyjadrenia sú problematické a mali by ich zvážiť pri rozhodovaní. Hatráková podľa nich relativizuje domáce násilie. TASR o tom informovala Liga za duševné zdravie SR. Poslanci majú voliť komisárku ešte na februárovej schôdzi.

Hatrákovej vyjadrenia a postoje podľa signatárov listu vzbudzujú u odbornej a laickej verejnosti vážne obavy, či bude skutočne vždy prihliadať na najlepší záujem detí a v tomto zmysle zo svojej pozície aj konať. "Dôvodom týchto obáv sú jej opakované verejné vyjadrenia, ktorými relativizuje a bagatelizuje domáce násilie i násilie páchané na deťoch. Katarína Hatráková sa viackrát vyjadrila, že pri domácom násilí sa strieda rola obete a páchateľa a že jedného od druhého nie je možné vždy odlíšiť," píšu v liste.

Dodali, že kandidátka namiesto nulovej tolerancie násilia pripúšťa určitú mieru telesných trestov voči deťom za niektorých okolností.

Hatráková sa podľa nich problematicky vyjadruje aj o násilí medzi rodičmi. "Katarína Hatráková opakovane prezentuje názor, že ´rodičia násilníci môžu byť pre dieťa dobrým rodičom´ a že ´vôbec nemáme kapacitu to rozoznávať´. Ani toto nie je pravda. Dobré rodičovstvo má dve rovnocenné zložky – ako sa správa rodič k dieťaťu a ako sa jeden rodič správa k druhému. Obidve majú na dieťa a jeho vývoj významný vplyv, čo však Katarína Hatráková aj napriek tomu, že je psychologička, ignoruje," tvrdia odborníci.

Tento post by mal podľa nich obsadiť človek, ktorý je svojimi odbornými a ľudskými kvalitami zárukou, že bude stáť vždy na strane detí a bezpodmienečne zastupovať ich najlepší záujem.

Pod list adresovaný poslancom sa podpísali predstavitelia Ligy za duševné zdravie SR, Linky detskej istoty, Únie materských centier a ďalších organizácií, ako aj psychológovia i psychoterapeuti.

Voľba komisárky pre deti sa má konať 17. februára. Okrem Hatrákovej kandiduje Mária Vargová. Poslanci sa pokúšali zvoliť komisára pre deti už v decembri 2021, no vtedy nebola voľba úspešná. Vargová a Hatráková kandidovali už vtedy.