Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odborníci z centra na ochranu detí prednášali stovke študentov

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Za minulý rok boli pracovníci Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže nápomocní aj pri cezhraničnom vymáhaní výživného na deti.

Bratislava 29. júna (TASR) – Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zaznamenalo počas dňa otvorených dverí, ktorý sa konal v stredu (28.6.), neobyčajný záujem zo strany verejnosti. TASR o tom informoval tlačový a komunikačný odbor rezortu práce.

"Odborníci nielen prednášali v rámci otvoreného workshopu vyše stovke študentov stredných škôl, ale poskytli dôležité informácie takmer dvadsiatke návštevníkov. Tí sa na nich obrátili aj s konkrétnymi prípadmi a žiadali odbornú pomoc v zložitej životnej situácii," uviedol rezort.

Ako uviedla riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Císarová, záujem o informácie v tejto oblasti každoročne stúpa, nakoľko ľudia chcú byť čím ďalej tým viac poučení a zorientovaní. Podľa posledného prieskumu centra sa až viac ako 40 percent Slovákov zaujíma ako postupovať v prípade odoberania detí v zahraničí.

Deň otvorených dverí bol zameraný na pomoc v prípade únosov detí, či pomoc pri uplatňovaní si nároku na výživné na deti od neplatiacich rodičov. Cieľom bolo varovať pred týmito negatívnymi javmi, poskytnúť odbornú, prípadne aj právnu pomoc.

Kým v roku 2016 riešilo centrum 60 prípadov unesených detí do zahraničia, v polovici tohto roka je ich zatiaľ len 20. Predpoklad však je, že toto číslo môže v letných mesiacoch výrazne narásť. Podľa štatistík centra je najviac únosov z Anglicka, Nemecka, Rakúska a Talianska.

Za minulý rok boli pracovníci Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže nápomocní aj pri cezhraničnom vymáhaní výživného na deti. "Centrum prijalo platby vo výške 400.000 eur, ktoré odoslalo matkám detí. Vyše 380.000 eur odišlo prostredníctvom centra deťom, ktorých jeden z rodičov je Slovák. Minulý rok sme vymohli výživné vo výške viac ako 900.000 eur, čo nás veľmi teší," zdôraznila riaditeľka centra.