Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Odborník: Príznaky nadmernej slabosti svalov sa obvykle zhoršujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Myasténia gravis je zriedkavé autoimunitné ochorenie. Medzi jeho najčastejšie príznaky patrí svalová slabosť, únava, problémy s prehĺtaním, žuvaním, dýchaním, dvojité videnie alebo padnuté viečka.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Príznaky myasténie gravis, teda nadmernej slabosti svalov, sa obvykle zhoršujú. Pacienti by mali prípadné zmeny pozorovať a nahlásiť lekárovi. Liečbu by nemali upravovať svojvoľne. Poukázal na to Ivan Martinka z Centra pre neuromuskulárne ochorenia v ružinovskej nemocnici v Bratislave.

"Už keď má pacient diagnostikovanú a liečenú myasténiu gravis, je potrebné, aby si všímal zhoršovanie príznakov a čo najskôr kontaktoval svojho lekára. Príznaky sa obvykle zhoršujú. Zväčša nemožno čakať spontánny ústup, preto treba čo najskôr zasiahnuť, aby sa predišlo závažnému zhoršeniu stavu," vysvetlil.

Martinka zdôraznil, že pacient by nemal upravovať svoju liečbu bez upovedomenia neurológa, zasahovať by do nej nemal ani iný lekár. "Nevhodným zásahom do liečby sa môže spôsobiť závažné zhoršenie myasténie gravis. Je dôležité povedať, že ide o chronické, celoživotné ochorenie, ktoré sa teda nedá vyliečiť, avšak je to liečiteľné ochorenie. Správnou a vhodnou liečbou môže pacient žiť kvalitným životom porovnateľným s jeho rovesníkmi," ozrejmil.

Myasténia gravis je zriedkavé autoimunitné ochorenie. Medzi jeho najčastejšie príznaky patrí svalová slabosť, únava, problémy s prehĺtaním, žuvaním, dýchaním, dvojité videnie alebo padnuté viečka, ale aj problémy s rečou či chôdzou. V najhoršom prípade sa rozvinie tzv. myastenická kríza, ktorá je urgentný a život ohrozujúci stav, pri ktorom nie sú pacienti schopní sami dýchať bez pomoci prístroja.

Na Slovensku trpí ochorením približne 1700 ľudí. "Ich počet sa v posledných dvoch desaťročiach dramaticky zvýšil. Pribúda približne 100 nových prípadov ročne," upozornil Martinka. Myasténia gravis sa môže prejaviť v akomkoľvek veku, ale platí, že výskyt do 15 rokov veku je pomerne zriedkavý.