Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Odchádzajúci veľvyslanec SR v USA sa rozlúčil s krajanmi

Peter Kmec, archívna snímka. Foto: TASR Vladimír Benko/MV SR

Veľvyslanec Peter Kmec sa poďakoval prítomným za spoluprácu, oni - naopak - ocenili kvalitu spolupráce s ním.

Washington 29. júla (TASR) – Veľvyslanec Slovenskej republiky v Spojených štátoch Peter Kmec sa tento týždeň rozlúčil s krajanmi i spolupracovníkmi. Jeho pôsobenie v USA sa končí v auguste.



Na rozlúčkovom podujatí na slovenskom veľvyslanectve vo Washingtone sa zúčastnili miestni Slováci, predstavitelia krajanských organizácií a spolkov, slovenskí honorárni konzuli v USA, veľvyslanci a zástupcovia viacerých európskych veľvyslanectiev, ako aj predstavitelia amerického ministerstva zahraničných vecí.

Kmec pôsobil na pozícii veľvyslanca vo Washingtone šesť rokov a toto obdobie zhodnotil pre TASR ako veľmi intenzívne. V oblasti vzťahov medzi Slovenskom a USA sa podľa neho udialo veľa, pričom spomenul spoluprácu oboch krajín v oblasti bezpečnosti, a to v Afganistane, Iraku, na západnom Balkáne a vo východnej Európe, a tiež spoluprácu v ekonomickej oblasti.

"Podarilo sa nám takisto rozbehnúť niekoľko inovačných projektov v oblasti inteligentných miest. Máme veľmi nádejne rozbiehajúcu sa spoluprácu medzi univerzitami v Berkeley a Žiline v oblasti inteligentných dopravných systémov a takýchto projektov je čím ďalej, tým viac," uviedol pre TASR Kmec a dodal, že je cítiť veľký záujem jednotlivých štátov USA o bilaterálnu spoluprácu.

"Za ten čas sa mi podarilo nadviazať dosť kontaktov, tak dúfam, že ovocie sa objaví v najbližších rokoch," povedal Kmec.

Veľvyslanec sa poďakoval prítomným za spoluprácu, oni - naopak - ocenili kvalitu spolupráce s ním. Honorárny konzul SR pre štát Pensylvánia Joseph T. Senko v mene všetkých slovenských honorárnych konzulov uviedol, že počas uplynulých piatich rokov dosiahli vďaka pomoci a líderstvu veľvyslanca Kmeca viac než v minulosti.

"Povedal mi, že kedykoľvek bude Sokol Washington niečo potrebovať, príde nám v ústrety a určite nám pomôže - a tak sa aj stalo. Tento rok sme oslavovali 70. výročie existencie Sokola Washington a keďže nevlastníme priestory, pán ambasádor nám vyšiel v ústrety a ponúkol nám priestory veľvyslanectva," zhodnotil pre TASR spoluprácu starosta krajanského spolku Sokol Washington Miloš Tóth.

"Nemôžem povedať nič iné než samú chválu a samé superlatívy, pretože s Petrom Kmecom sa pracovalo úplne skvelo. Myslím si, že je to nielen výborný kolega a diplomat, ale i skvelý človek," uviedol zástupca veľvyslanca Českej republiky vo Washingtone Zdeněk Beránek.

"Peter neuveriteľne podporoval Priateľov Slovenska a slovensko-americkú komunitu v USA všeobecne. Myslím si, že slovensko-americká komunita si ho veľmi váži," povedal podpredseda organizácie Priatelia Slovenska Kenneth Bombara.

Veľvyslanca Kmeca vystrieda na pozícii vo Washingtone štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok.

Spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová