Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Odchod R. Kaliňáka z funkcie krízu plne nerieši, tvrdí KDH, PS a SPOLU

Na snímke Robert Kaliňák. Foto: TASR - Martin Baumann

KDH žiada aj hlavu premiéra Roberta Fica.

Bratislava 12. marca (TASR) - Odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v kontexte vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nestačí. Zhodli sa na tom mimoparlamentné KDH, Progresívne Slovensko (PS), SPOLU - občianska demokracia a Strana maďarskej komunity (SMK).

KDH žiada aj hlavu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), povedal hovorca hnutia Stano Župa. "Kaliňákovo odstúpenie nestačí, pretože Robert Fico ostáva predsedom nedôveryhodnej vlády," dopĺňa Progresívne Slovensko. "Je to už len cynická ponuka pre Most-Híd, kde Smer-SD hovorí, že "poďme spolu predstierať, že sa vyriešil problém zavraždeného novinára, talianskej mafie v blízkosti premiéra a obrovskej korupcie"," komentuje Kaliňákovu demisiu zase Miroslav Beblavý zo SPOLU.

Progresívne Slovensko trvá na tom, že dôveru verejnosti v právny štát prinesú predčasné voľby a reštart slovenskej politiky. "Most-Híd sa nesmie uspokojiť len s odchodom ministra Kaliňáka. V záujme krajiny by mal odísť z koalície a umožniť voličom, aby mohli demokraticky rozhodnúť o budúcnosti Slovenska po Ficovi," tvrdí PS.

SPOLU vyzvalo Most-Híd, aby na "hru Smeru-SD nepristúpil, pretože s Ficom už nie je možné vládnuť, je ho možné už len vymeniť".

"Ak na miesto Kaliňáka dostaví táto moc iný element svojej stavebnice, to na podstate veci nič nezmení," súhlasí predseda SMK József Menyhárt a pridáva sa k žiadosti o odstúpenie premiéra Roberta Fica a jeho vlády.

Kaliňák oznámil svoju demisiu v pondelok doobeda. Aj týmto krokom chce zachovať stabilitu na Slovensku po vražde novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Kaliňák verí, že vraha a objednávateľa vraždy polícia nájde. Pokojom pre vyšetrovateľov chce dokázať, že Slovensko je modernou krajinou.