Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

So zrušením Vatikánskej zmluvy by musel súhlasiť pápež František

Pápež František Foto: TASR/AP

Výsostné postavenie katolíckej cirkvi znemožňuje odstrihnúť ju od štátnych dotácií.

Bratislava 23. februára (TASR) - V roku 2014 zo štátneho rozpočtu dostalo 18 registrovaných cirkví viac ako 38 miliónov eur, z toho vyše 22 miliónov len katolícka cirkev. Výsostné postavenie katolíckej cirkvi znemožňuje odstrihnúť ju od štátnych dotácií. Chráni ju Vatikánska zmluva, ktorú Slovensko podpísalo za prvej Dzurindovej vlády. Zmluva je nevypovedateľná, informuje na titulnej strane dnešná PRAVDA.

Právnička Katarína Zavacká uviedla, že s jej zrušením by musel súhlasiť pápež František, vyjednávania s ním by mala začať slovenská vláda. Podľa nej je však takýto scenár nereálny. Neplatné februárové referendum, ktoré sa pre katolíckych hodnostárov skončilo fiaskom ukázalo, že Slovensko je sekulárny a nie katolícky štát, dodáva denník. Podľa cirkevného analytika Jaroslava Šebeka otázky odluky budú teraz v spoločnosti silnieť. Rokovania o iných modeloch financovania zdržiavajú samotné cirkvi, ktoré ani po opakovaných výzvach nevedia ministerstvu kultúry dať súpis majetku. O možných modeloch financovania cirkví informuje v článku hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár.

Viac sa dočítate v článkoch s názvom "Odluka cirkvi od štátu? Bez súhlasu Vatikánu je nemožná" a "Súpis majetku. Zatiaľ je to cirkevné tajomstvo".