Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odmeňovanie obecných poslancov by sa malo upraviť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novelu zákona o obecnom zriadení, ktorú predložili poslanci z Mosta-Híd, posunulo v utorok plénum do druhého čítania.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Odmeňovanie poslancov obecných zastupiteľstiev by sa malo upraviť. Novelu zákona o obecnom zriadení, ktorú predložili poslanci z Mosta-Híd, posunulo v utorok plénum do druhého čítania.

Predkladatelia pripomínajú, že v súčasnosti je pre obecného poslanca zavedený strop, môže teda ročne dostať odmenu najviac v sume jednej dvanástiny platu starostu obce. Podľa poslancov Mosta-Híd to však nie je správne, lebo niektorí poslanci vykonávajú len čisto poslanecký mandát, iní plnia úlohy aj pri zastupovaní starostu obce, ďalší vykonávajú úkony pri rôznych príležitostiach občianskych obradov.

"Navrhuje sa preto upraviť v zákone viaceré ustanovenia, ktoré by zohľadňovali tieto potreby," uvádzajú poslanci. Podľa ich návrhu by mal mať starosta právomoc určiť plat svojho zástupcu v prípade, že zástupcom starostu je poslanec, ktorý je dlhodobo uvoľnený zo zamestnania. "Takto určený plat má zohľadniť rozsah výkonu funkcie zástupcu starostu v písomnom poverení," vysvetľujú.

Predkladatelia tiež navrhujú, aby obecní poslanci vykonávajúci činnosti vyplývajúce z osobitných predpisov, napríklad zo zákona o rodine, mohli dostať za tieto činnosti ďalšiu osobitnú odmenu.