Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Odmeny pre exekútorov sa znižovať nebudú

Exekútori mali podľa návrhu v prípade dôchodcov poberať odmenu desať percent zo základu na jej určenie, doteraz to bol dvojnásobok.

Bratislava 12. februára (TASR) - Odmeny pre exekútorov v konaniach voči dôchodcom a nepodnikateľom sa znižovať nebudú. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu Exekučného poriadku z dielne nezaradeného zákonodarcu Alojza Hlinu, ktorý počítal so znížením.

Exekútori mali podľa návrhu v prípade dôchodcov poberať odmenu desať percent zo základu na jej určenie, doteraz to bol dvojnásobok. Pri fyzických osobách - nepodnikateľoch, to malo byť vo výške 15 percent. U ostatných fyzických a právnických osôb zmeny nastať nemali. Výška odmeny súdneho exekútora za výkon exekučnej činnosti pri exekúcii na peňažné plnenie mala zostať na 20 percentách zo základu na jej určenie, najmenej však 33,19 eura a najviac 33.193,92 eura.

Hlina tiež navrhol zmeniť zákon o prídavku na dieťa. Poslanci o návrhu síce rokovali, nerozhodli však o ňom, keďže Hlina svoj návrh stiahol tesne pred hlasovaním. Nezaradený poslanec mienil novelou zadefinovať nové podmienky, za ktorých by sa dieťa považovalo za nezaopatrené. Chcel, aby sa za nezaopatrené dieťa považovalo aj to, ktoré sa po ukončení povinnej školskej dochádzky nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom pre chorobu alebo úraz, ako aj to dieťa, ktoré sa vzdeláva v základnej škole pre žiakov so zdravotným postihnutým.

Poslanci dnes zároveň vzali na vedomie Zameranie zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky na rok 2014.