Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na odmeny členov a zapisovateľov komisií išlo takmer 2,25 milióna eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Členovia a zapisovatelia volebných komisií dostali po 31,08 eura.

Bratislava 6. júna (TASR) - Na odmeny členov a zapisovateľov volebných komisií v marcových parlamentných voľbách išlo celkovo 2.248.318 eur. Členovia a zapisovatelia komisií dostali po 31,08 eura. TASR to potvrdila zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová.

"Odmeny členov a zapisovateľov volebných komisií nepodliehajú zdaneniu, ani odvodom," doplnila. Výška odmeny za výkon týchto funkcií za deň konania volieb bola vo výške 77 percent zo sumy, ktorá pripadá na jeden pracovný deň z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca za predposledný kalendárny štvrťrok pred kalendárnym štvrťrokom, v ktorom sa konajú voľby. Hlasovanie bolo 5. marca.

Člen štátnej volebnej komisie má odmenu vo výške 1,5-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok. Z odmeny odvádza príspevok na zdravotné, nemocenské a dôchodkové poistenie.

Podľa Štatistického úradu SR priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca v hospodárstve SR za rok 2015 je 883 eur. Člen štátnej komisie by tak mal mať odmenu v hrubom 1325 eur. Predseda komisie ešte viac, keďže mu patrí aj osobitný príplatok vo výške 30 percent mesačnej odmeny.

Členovi komisie mali v novembri minulého roku hrubú mesačnú odmenu v sume 1287 eur. V čistom, teda po vykonaní zákonných zrážok poistného a dane, to bolo 902,79 eura. Predseda komisie mal navyše ešte osobitný príspevok 387 eur a mesačne spolu s ním zarobil 1674 eur v hrubom. V čistom to bolo 1174,25 eura.