Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Richter, Žitňanská a Tomanová o kauze odňatia Marca zo školy

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa ministra práce mala kolízna opatrovateľka pri odňatí Marca zo školy zasiahnuť. Ako dodal, tento prípad treba dôkladne prešetriť.

Bratislava 18. mája (TASR/Teraz.sk) - Odňatie dieťaťa súdnym úradníkom pred očami spolužiakov a učiteľky v obci Brehy prebehlo podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) neprofesionálne. "Ľudsky mi je to veľmi veľmi ľúto, treba povedať, že to bolo urobené absolútne neprofesionálne, dovolím si povedať, že po slovensky na hulváta a nesmie sa to viacej takto opakovať," zdôraznil po dnešnom rokovaní vlády.

Myslí si, že kolízna opatrovateľka mala zasiahnuť. "Mala vstúpiť do tohto procesu a trvať na tom, aby akt bol uskutočnený tak, aby nedošlo k nejakej traume, i keď do istej miery to vždy je trauma, ale aby to bolo kultúrne urobené, aby to nebolo v triede pred deťmi, aby bola návšteva vopred ohlásená u riaditeľa školy, aby ten proces bol riadený, aby mal svoju profesionálnu úroveň. Toto bolo veľmi neprofesionálne, doslova laické. Opakujem, na hulváta," uviedol Richter.

O probléme už hovoril s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd). "Musia sa urobiť nejaké kroky, ktoré budú konkretizovať metodický postup, lebo, bohužiaľ, život bude aj v budúcnosti prinášať takéto okolnosti," skonštatoval. Postup súdneho úradníka komentovať nechcel. Avizoval však, že bude trvať na tom, aby v takýchto prípadoch sociálni pracovníci zabránili výkonu rozhodnutia. "Vždy nám išlo a musí ísť o najlepší záujem dieťaťa, nehovoriac, že istú traumu podstúpili aj deti, ktoré boli v triede," doplnil.

Prípad treba preto podľa jeho slov dôsledne prešetriť a prijať z neho závery. "A možno komplexne prijať metodický pokyn, ktorý sa týka aj výkonu súdneho rozhodnutia, to znamená z pozície pracovníkov rezortu spravodlivosti a naši sociálni pracovníci, ktorí budú asistovať tomu výkonu, i keď podliehajú vyššiemu súdnemu úradníkovi, aby mali právo prípadne vstúpiť a zamedziť takému spôsobu," priblížil Richter. Chce, aby sociálni pracovníci museli v takýchto prípadoch zasiahnuť a mali aj istotu, že môžu. V minulosti totiž niektorí za takéto konanie čelili trestnému stíhaniu za prekročenie kompetencií.

Žitňanská: Postup úradníka bol neadekvátny


Podľa ministerky Žitňanskej je postup vyššieho súdneho úradníka, ktorý odňal dieťa v základnej škole v obci Brehy neadekvátny a neprijateľný. Domnieva sa, že došlo k porušeniu vyhlášky upravujúcej postup v takýchto prípadoch. "Každý, kto robí takýto výkon rozhodnutia, musí zároveň aj vnímať citlivosť prípadu a vzhľadom na okolnosti zabezpečiť ten výkon tak, aby dieťa bolo čo najmenej traumatizované, a, samozrejme, aj okolie, to znamená, aj tie ostatné deti neprišli do styku s pohľadom na takýto výkon," komentovala zákrok úradníka Okresného súdu v Žiari nad Hronom.
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská.
Foto: TASR/AP

Žitňanská očakáva, že predseda súdu v tomto konkrétnom prípade vyvodí zodpovednosť. Upozornila, že v mnohých prípadoch sa úradníci zdráhajú robiť takéto výkony súdneho rozhodnutia. "Nie sú niekedy naplnené práva rodičov a zároveň, keď k výkonu dôjde, tak potom sa stane toto," pripustila, že problém môže byť širší.

Z pohľadu ministerky sa preto bude potrebné venovať vzdelávaniu a tréningu sudcov a úradníkov, ktorí majú na súdoch na starosti danú agendu. "Musíme preventívne zareagovať tým, že budeme s týmito ľuďmi veľmi intenzívne pracovať. To je naša úloha," ozrejmila.

Žitňanská zároveň oznámila, že jej rezort pripravuje zmeny vo vyhláške, ktorá postup v takýto prípadoch upravuje. Návrh nového predpisu by mala mať v krátkom období na stole a predloží ho do legislatívneho procesu. Ministerka sa chce tiež vrátiť k myšlienke takzvaných rodinných súdov, teda sudcov, ktorí by sa na danú agendu špecializovali. "Je mojím záujmom sa k tejto téme vrátiť a vážne sa jej venovať," uzavrela.



Tomanová: Výkon rozhodnutia mal rešpektovať práva dieťaťa


Vo veci maloletého Marca sa komisárka pre deti Viera Tomanová obrátila na generálneho prokurátora, vzhľadom na skutočnosť, že v tomto prípade neprebehol proces výkonu rozhodnutia v súlade s vyhláškou Ministerstva spravodlivosti, ktorou sa ustanovujú podrobnosti výkonu rozhodnutia o výchove maloletých detí. Predmetná vyhláška ustanovuje podrobnosti výkonu rozhodnutia o výchove maloletých detí, ako aj úpravu ako majú súdy, resp. vyšší súdni úradníci, postupovať, ak dochádza k realizácii tohto výkonu v škole.
Viera Tomanová
Foto: TASR

"V prípade maloletého Marca bolo potrebné dohodnúť taký výkon rozhodnutia, ktorý by rešpektoval práva dieťaťa, najlepší záujem dieťaťa a súčasne znamenal čo najmenšiu ujmu pre jeho fyzické i psychické zdravie," uvádza sa v stanovisku, ktoré redakcii Teraz.sk poskytla Tomanovej koordinátorka Soňa Klamová.

Sociálny pracovník musí rešpektovať celý výkon rozhodnutia súdu. "Z uvedeného dôvodu sme sa obrátili na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny so žiadosťou o posilnenie orgánov sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately, tak z hľadiska počtu, ako aj kvality ich odbornosti a v záujme zabezpečenia ich celoživotného vzdelávania, najmä v oblasti súčinnosti so súdmi, ako aj s presadzovaním ochrany a dodržiavania práv detí s dôrazom na ich najlepší záujem," dodáva sa v stanovisku s tým, že vzhľadom na to, že toto nie je jediný prípad s ktorým sa komisárka pre deti stretla, hneď v začiatkoch svojej práce požiadala generálneho prokurátora a prezidenta policajného zboru o nadštandardnú spoluprácu pri ochrane práv detí a najlepšieho záujmu dieťaťa.

KOALÍCIA PRE DETI: Spôsob odobratia Marca zo školy považuje za neprimeraný


Spôsob, akým úradníci odobrali sedemročného Marca zo Základnej školy v obci Brehy, považuje Koalícia pre deti Slovensko za absolútne nevhodný a neprimeraný. Podľa jej predstaviteľov prebehol totiž nielen v rozpore s elementárnym ľudským prístupom, ale aj v rozpore s viacerými právami dieťaťa a s právnymi normami ošetrujúcimi takéto postupy. "Zrejme sa nadlho stane učebnicovým príkladom toho, ako sa takéto zákroky nemajú vykonávať," píše vo svojom stanovisku Koalícia pre deti Slovensko.

Zdôvodnenie krajského súdu v súvislosti so zverením dieťaťa do starostlivosti starej matky, podľa ktorého má mať matka na syna väčšie právo ako stará matka, považuje za nepochopenie princípu ochrany práv dieťaťa. Dieťa má podľa predstaviteľov koalície právo vyrastať v milujúcej a dobre fungujúcej rodine a práva rodičov, alebo iných dospelých, majú byť v súlade s právami dieťaťa. Prípad Marca podľa nich jasne ukázal, že je potrebné ešte viac vzdelávať sociálnych pracovníkov, sudcov, policajtov a ďalších profesionálov pracujúcich s deťmi, ale i širokú verejnosť, aby práva detí neostávali len na papieri, ale boli rešpektované v každodennom živote.

Na prvoradý záujem dieťaťa v takýchto a podobných prípadoch upozorňuje aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), pričom poukazuje na Dohovor o ochrane práv dieťaťa, ktorého signatárom je aj Slovenská republika, ako aj na zákon o rodine. Pri výkone súdneho rozhodnutia zverenia maloletého do osobnej starostlivosti je podľa SNSĽP navyše nevyhnutný citlivý postup, ktorým sú zohľadnené všetky osobitosti konkrétneho prípadu.

"Naskytá sa tu otázka, či bolo naozaj nevyhnutné prerušiť vyučovací proces, odobrať maloletého Marca pred očami všetkých jeho spolužiakov a spolužiačok a spôsobiť traumu nielen jemu, ale aj ostatným deťom. Podľa môjho názoru konanie zodpovedných osôb bolo v rozpore so zásadou konania v najlepšom záujme dieťaťa," myslí si Marian Mesároš zo SNSĽP.