Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Odoberajte podcast Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Denný podcast Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí. Podcast Diár si môžete vypočuť v počítači a zároveň aj odoberať vo svojich mobilných zariadeniach.

Bratislava 16. september (TABLET.TV) - Redaktorka TASR Viera Kulichová vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov
(Bratislava)

Ústavnoprávny výbor bude vypočúvať kandidátov na ústavných sudcov. Do opätovnej voľby sa prihlásilo 16 uchádzačov. Parlament má kandidátov voliť na aktuálnej schôdzi. Na Ústavnom súde sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť 18 kandidátov, z ktorých mal prezident vymenovať deviatich sudcov. Poslanci ale doteraz nezvolili dostatočný počet kandidátov a tak sa voľba opakuje.



Súd ku kauze výbuchu v handlovskej bani
(Prievidza)

Prievidzský okresný súd sa má opätovne zaoberať kauzou výbuchu v handlovskej bani z roku 2009. Naposledy sa kauzou zaoberal súd vlani v novembri. K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v podzemí vtedajšej Východnej šachty. Pravdepodobne v dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Udalosť v handlovskej bani je považovaná za najväčšie nešťastie v histórii slovenského baníctva.

Klimatická kríza
(Bratislava)

V spoločnosti čoraz viac rezonuje téma globálnej klimatickej krízy. Svoj postoj na tému povedia predstavitelia slovenských inštitúcií aj politici. Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko navrhne vyhlásenie stavu klimatickej núdze, predstaví svoje klimatické opatrenia. Zastúpenie Euróskej komisie na Slovensku zas usporiadal seminár o prioritách Slovenska v energetickej a klimatickej politike.

Brose stavia novú výrobnú halu
(Prievidza)

Spoločnosť Brose Prievidza stavia novú výrobnú halu. Slávnostný výkop tretej haly urobia dnes. Spoločnsť vznikla v marci 2015. Skupina Brose má zastúpenie v Európe, Ázii, Amerike a Afrike. Jej produkcia sa zameriava na výrobu mechatronických komponentov a systémov pre automobilový priemysel. V Prievidzi firma zamestnáva takmer 700 pracovníkov, ďalšie stovky plánuje prijať.

Učitelia o svojom postavení
(Bratislava)

Slovenská komora učiteľov porozpráva o spoločenskom a ekonomickom postavení
učiteľov v regionálnom školstve za toto volebné obdobie. Ministerka školstva Martina Lubyová zdôrazňuje, že slovenskí učitelia zažili počas tejto vlády najväčšie skokové navýšenie platov v histórii.

O aktuálnom dianí Vás budeme počas dňa informovať v spravodajstve TASR a na portáli teraz.sk.



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:









Listen to Stitcher