Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Ódor: Chceme urobiť kroky na zníženie masového odchodu talentov zo SR

Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) prijal v Kramářovej vile slovenského premiéra Ľudovíta Ódora v rámci jeho prvej oficiálnej zahraničnej návšteve Českej republiky 4. júla 2023 v Prahe. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Nepôjde to ľahko, ale chceme urobiť nejaké prvé kroky, aby sme masový odchod talentov zmiernili už aj v tomto roku, ale bude to náročné, uviedol predseda vlády SR.

Praha 4. júla (TASR) - Chceme urobiť prvé kroky, aby sme zmiernili masový odchod talentov zo Slovenska už v tomto roku. Po skončení rokovaní s českými predstaviteľmi to v Prahe povedal slovenský premiér Ľudovít Ódor. Cieľom pripravovaných opatrení bude zvyšovať kvalitu slovenského vysokého školstva, informuje spravodajkyňa TASR.

Predseda slovenskej vlády pripomenul, že český premiér Petr Fiala v minulosti viedol Masarykovu univerzitu v Brne. Na tejto škole študuje mnoho Slovákov a podľa slov Ódora sa ich na svoju univerzitu snažil prilákať aj Fiala. Hovorili spolu preto aj o tom, čo by slovenské univerzity mali ponúkať študentom, aby boli pre nich atraktívnejšie. Dodal, že by to malo byť aj niečo hmatateľné.

"Okrem toho, že priestory možno trochu inak vyzerajú, aj spolupráca s firemným sektorom a trošku väčší dôraz na kvalitu je niečo, v čom musíme aj u nás pokračovať," porovnával rozdiely českého a slovenského školstva Ódor. Pripomenul, že v pláne obnovy je aj reforma, ktorej cieľom je zvýšenie kvality vysokého školstva. "Nepôjde to ľahko, ale chceme urobiť nejaké prvé kroky, aby sme masový odchod talentov zmiernili už aj v tomto roku, ale bude to náročné," uviedol predseda vlády SR.

Popoludní sa na Pražskom hrade stretol aj s českým prezidentom Petrom Pavlom a podľa Ódora hovorili napríklad o dezinformáciách. "Aj pán prezident je zástancom toho, aby sme dezinformácie vedeli podchytiť v rannom štádiu, keď sa s tým dá ešte niečo urobiť. Je to samozrejme náročné, ale vidíme, aké následky to môže mať pre spoločnosť," uviedol Ódor.

Pavel vyzdvihol vzájomné vzťahy oboch krajín. "Česko-slovenské vzťahy sú pevné a vzájomná spolupráca je neotrasiteľná bez ohľadu na výmenu politických reprezentácií," napísal po schôdzke na sociálnej sieti Twitter. Z diskutovaných tém vyzdvihol blížiaci sa summit NATO vo Vilniuse.

Na ňom slovenský premiér očakáva "jasný posun". Členské štáty podľa neho musia Ukrajine vyslať pozitívny signál, aby vedela, že sú na jej strane. Dodal však, že to nie je samozrejmé a bude to "balansovanie na hrane".

Ódor v utorok prvýkrát oficiálne navštívil Prahu vo funkcii slovenského premiéra. S českým premiérom sa však stretol už viackrát, naposledy minulý týždeň v Bratislave na summite Vyšehradskej štvorky. Slovensko tam symbolicky odovzdalo predsednícku štafetu vo V4 práve Českej republike


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)