Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

ÓDOR: RRZ zatiaľ nemá ambíciu kvantifikovať programy politických strán

Na snímke Ľudovít Ódor (vľavo) počas tlačovej konferencie, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Uplatňovanie podobného modelu hodnotenia programov politických strán na Slovensku by podľa Ódora "určite pomohlo".

Bratislava 2. februára (TASR) – Väčšia transparentnosť je dobrá na to, aby voliči pri rozhodovaní vo voľbách vedeli, ktoré politické strany majú svoj ekonomický program serióznejší, a ktoré menej. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) však zatiaľ nemá ambíciu kvantifikovať programy politických strán v SR. Uviedol to dnes pre TASR člen RRZ Ľudovít Ódor na pôde Národnej banky Slovenska (NBS) na margo prezentovanej Analýzy predvolebných programov holandských politických strán, ktorú pravidelne vykonáva Holandský úrad pre ekonomické a politické analýzy (CPB).

Uplatňovanie podobného modelu hodnotenia programov politických strán na Slovensku by podľa Ódora "určite pomohlo". "Či je na to nejaká politická objednávka, to je však skôr otázka na konkrétne politické strany," poznamenal.

Zdôraznil, že RRZ používa pri svojej práci veľmi podobné modely ako holandská inštitúcia CPB. "Zatiaľ však nepočítame s tým, že by sme sa pustili do nejakých volebných programov politických strán. Modely používame vtedy, ak slovenská vláda alebo parlament navrhujú isté opatrenia, ktoré sa dostanú do rozpočtu. Zatiaľ teda nemáme ambíciu vyčísliť nejaké politické programy," dodal.

CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis vykonáva porovnávanie volebných programov strán už od konca 80. rokov 20. storočia. Analytici CPB sa snažia na základe programov strán vyčísliť ich efekty a oboznámiť s nimi verejnosť, aby sa ľudia mohli lepšie rozhodnúť vo voľbách. Analýza CPB vyčísli rôzne efekty programov strán, či už na zamestnanosť, na rast ekonomiky alebo na príjmovú distribúciu. CPB závery analýzy zverejní približne dva až tri týždne pred voľbami, čo môže voličom poslúžiť ako základ pre rozhodovanie.