Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Väčšina odpadu končí stále na skládkach, P. Žiga to chce zmeniť

Ilustračné foto Foto: TASR

Takmer 85 percent odpadov končí na skládkach a iba 15 percent sa využije alebo energeticky zhodnotí.

Bratislava 19. mája (TASR) - Na Slovensku končí na rozdiel od krajín západnej Európy väčšina odpadu stále na skládkach.
Ako poukázal minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD), takmer 85 percent odpadov končí na skládkach a iba 15 percent sa využije alebo energeticky zhodnotí. "Je to neprípustný stav, ktorý je u nás na Slovensku," skonštatoval s tým, že v Nemecku je napríklad pomer opačný.

Zlepšeniu situácie má podľa jeho slov pomôcť nový zákon o odpadoch, ktorého legislatívny zámer predstavil envirorezort cez týždeň. Najväčší problém vidí minister Žiga v chýbajúcom komplexnom informačnom systéme, ktorý by mapoval toky, evidenciu a pohyb odpadov. Odhadol, že v tejto oblasti sa pritom ročne točí okolo 800 miliónov eur. Cieľom má byť preto jasný a transparentný systém evidencie.

"Chceme, aby Slovensko patrilo k moderným európskym krajinám aj v oblasti odpadov. Našim cieľom, je, aby na skládkach končilo menej odpadu a aby sme odpad viac recyklovali a zhodnocovali. Chceme do systému zaviesť poriadok a transparentnosť," povedal Žiga. Verí, že nový systém a podpora separovania pomôžu znížiť množstvo vzniknutého odpadu, čo sa má prejaviť aj na ubúdaní čiernych skládok.

Nový zákon by mal zaviesť a uplatňovať rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za odpad, ako je to podľa envirorezortu obvyklé v iných členských štátoch EÚ. Pozornosť sa má sústrediť na komunálny odpad. Organizácie výrobcov a dovozcov v prípade odpadov z obalov a odpadov ako sú plasty, papier, sklo, či kovy, budú musieť uzatvoriť zmluvy s obcou, ktorá o to požiada. Pre obce preto bude výhodné separovať, pričom ministerstvo avizuje podporu vzniku zberných dvorov pre združenia obcí.

Skládkovanie zložiek, ktoré možno separovať, sa má zároveň zakázať. Ministerstvo tým chce zabezpečiť, aby úsilie ľudí, ktorí odpad separujú nevyšlo navnivoč. Ceny za skládkovanie by sa zvyšovať nemali, keďže to podľa Žigu nie je cieľom. Tým má byť motivovanie ľudí k separácii. Vysvetlil, že čím menej komunálneho odpadu vznikne, tým menšie budú náklady obcí na jeho likvidáciu, vyseparovaný odpad by mali mať možnosť odovzdávať bezplatne. To sa má následne premietnuť v nižších poplatkoch pre ľudí.