Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Odporúčania OECD pre Slovensko v oblasti daní a odvodov sú správne

Eugen Jurzyca Foto: TASR/Pavel Neubauer

Strana SaS považuje za správne odporúčania ekonómov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v oblasti daní a odvodov.

Bratislava 19. marca (TASR) - Strana SaS považuje za správne odporúčania ekonómov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v oblasti daní a odvodov.

Štúdia OECD a Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR odporúča Slovensku znížiť najmä daňovo-odvodové zaťaženie práce, znížiť korporátne dane či daňové zaťaženie živnostníkov. Výpadok odporúča kompenzovať lepším výberom korporátnych daní, dane z pridanej hodnoty (DPH) a daní, ktoré menej ohrozujú hospodársky rast, ako napríklad environmentálnych a majetkových daní. OECD tiež odporúča podľa SaS prehodnotiť zavedenie minimálnej dane, takzvanej dane zo straty.

"SaS chápe, že pokiaľ ide o kompenzáciu výpadku príjmov verejných financií, ku ktorej by došlo v prípade zníženia daní z príjmu, niektoré opatrenia nemusia byť populárne. Avšak postupovať populisticky a líškať sa voličom je v oblasti daňovej politiky mimoriadne nebezpečné. Sú totiž v neprospech hospodárskeho rastu krajiny,“ konštatoval v stanovisku pre médiá tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Strana tiež uviedla, že podľa OECD Slovensku pomohli k hospodárskemu rastu reformy z roku 2004. "Aj preto budeme naďalej kritizovať ich postupnú demontáž. Nepovažujeme daňový systém za izolovaný ostrov v ekonomike. Upozorňujeme, že hoci vláda správne a v súlade s dlhodobými odporúčaniami ekonómov a v súlade s princípmi odvodového bonusu znížila odvody nízkopríjmovým osobám, súčasne urobila kroky, ktoré pozitívny dopad na zníženie nezamestnanosti tohto opatrenia eliminujú," domnieva sa Jurzyca. Ako príklady uviedol novelu Zákonníka práce či pokračovanie súčasnej vlády v politike centrálne stanovenej minimálnej mzdy. "Naďalej budeme v uvedených prípadoch presadzovať návrhy na spružnenie pravidiel trhu práce a na zrušenie centrálne určovanej minimálnej mzdy," dodal Jurzyca.