Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Odročili dovolacie konanie v kauze exsiskára P. Gašparoviča na október

Na snímke Peter G. Foto: TASR – Dano Veselský

Najvyšší súd dvojicu vlani v marci odsúdil za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve, čím zmenil prvostupňový rozsudok uznávajúci ich za vinných z trestného činu prijímania úplatku.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR odročil dovolacie konanie v kauze expríslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana na 26. októbra. Gašparovič, ktorý nebol na štvrtkovom verejnom zasadnutí prítomný, nedal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Ako vysvetlil predseda dovolacieho senátu Juraj Kliment, konanie v neprítomnosti procesných strán je možné len v prípade, ak dajú na takýto postup súhlas.

Gašparovičov obhajca Adrián Kucek zároveň namietal v mene svojho klienta zaujatosť predsedu senátu Juraja Klimenta. Senát námietke nevyhovel, keďže nezistil žiadne okolnosti, pre ktoré by mal byť Kliemnt vylúčený. Obhajcovia v mene svojich klientov podali proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť. Na štvrtkovom verejnom zasadnutí bol okrem Gašparoviča neprítomný aj Vičan, ten však súhlas s konaním doručil.

NS SR dvojicu vlani v marci odsúdil za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve, čím zmenil prvostupňový rozsudok uznávajúci ich za vinných z trestného činu prijímania úplatku. Prokuratúra podala vlani dovolanie v neprospech odsúdených z dôvodu nesúhlasu s právnou kvalifikáciou.

Gašparovič vlani dostal 22-mesačný nepodmienečný trest odňatia slobody, Vičanovi vymeral NS SR 20 mesiacov za mrežami. Obaja si predtým odpykali približne 16 mesiacov vo väzbe. Zadržaní boli na začiatku decembra 2020 v rámci akcie Judáš.

Dvojica mala podľa obžaloby napomôcť zrušeniu predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Dohodnúť sa mali na úplatku vo výške 400.000 eur od šéfa spoločnosti Dušana Bočkaya, ktorý mali rozdeliť aj iným. Keďže predbežné opatrenie nebolo zrušené, napokon malo prísť len k vyplateniu zálohy 200.000 eur.