Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Krátenie dôchodkov príslušníkom ŠtB v parlamente neprešlo

Poslanci počas rokovania Národnej rady SR v Bratislave, archívne foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Poslanci dnes nepodporili novelu zákona o protikomunistickom odboji, ktorá zároveň priznávala jednorazový príspevok politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo vdovám vo výške 1000 eur.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Plošné krátenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorí pracovali na úseku boja proti tzv. vnútornému nepriateľovi, sa zavádzať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo novelu zákona o protikomunistickom odboji z dielne Janky Šípošovej (OĽaNO), ktorá zároveň priznávala jednorazový finančný príspevok politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo vdovám vo výške 1000 eur.

"Je to symbolické odškodnenie. Nie je to ale to najpodstatnejšie. Podstatnejšie je, že ešte dnes žijú tí, ktorí týchto ľudí prenasledovali a dnes sa im skladáme na výsluhové dôchodky. A to nielen my, ale aj tí, ktorých prenasledovali a aj deti prenasledovaných," povedala Šípošová.

Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák poukázal, že ÚPN eviduje vyše 70.000 politických väzňov. "Veteránov ubúda. Príslušníci ŠtB naďalej poberajú vysoké výsluhové dôchodky, zatiaľ čo ľudia, ktorí v minulosti trpeli vo väzeniach, majú nízke dôchodky, lebo nemajú odpracované roky," doplnil Krajňák, ktorý je za odškodnenie politických väzňov a ich rodín.

Šípošová sa pokúsila právnu normu presadiť už pred rokom. Neuspela však, keďže vládny Smer-SD jej novelu nepodporil. "Hanbím sa za to, že sme za 25 rokov nevedeli povedať ľuďom, ktorí za komunizmu trpeli, prepáčte, je nám to ľúto," poznamenala Šípošová. Novela to má podľa poslankyne povedať.