Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Jozef M. porušil povinnosti pri správe majetku Matice slovenskej

Jozef M. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Verdikt nie je právoplatný, spor bude pokračovať na druhom stupni.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Bývalý dlhoročný predseda Matice slovenskej (MS) Jozef M. porušil svoje povinnosti, keď v roku 2007 rozhodol o prevzatí dlhu Matičného fondu v celkovej výške 202.393,55 eura (6.097.308,20 Sk). Rozhodol o tom dnes Okresný súd Bratislava III, ktorý uznal Jozefa M. vinného zo spáchania prečinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku.

Expredsedovi MS vymeral prvostupňový súd jednoročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky. Podstatne pritom zmiernil návrh prokuratúry, ktorá požadovala uznať Jozefa M. z obzvlášť závažného trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Obe strany sa na mieste odvolali, proces bude pokračovať na druhom stupni.

Predseda senátu Karol Posluch vysvetlil, že niet pochýb o tom, že dlh tretej osoby bol pokrytý z matičných prostriedkov, čo verejnoprávnu inštitúciu poškodilo. „Nie je pravdou, čo tvrdí obhajoba, že šlo iba o nevydarenú finančnú operáciu,“ vysvetlil sudca. Krok MS vedenej Jozefom M. sa podľa neho dá kvalifikovať ako dar tretej osobe.

Senát však na rozdiel od prokuratúry nemal pocit, že došlo k úmyselnému konaniu Jozefa M. Preto skutok prekvalifikoval ako konanie z nedbanlivosti. „Nebol úmysel nikomu ublížiť, ale obžalovaný vedel, že Matica slovenská môže prísť o tieto peniaze, ale bez primeraných dôvodov sa spoliehal, že sa to nestane,“ skonštatoval sudca.

„Rozsudok ma prekvapil. Určite si myslím, že môj klient je nevinný. V tomto prípade nebolo preukázané, že úmyselne spáchal nejaký trestný čin,“ reagoval na rozsudok obhajca Stanislav Jakubčík. Samotný Jozef M. sa vynesenia rozsudku nezúčastnil zo zdravotných dôvodov. V písomnom vyjadrení, ktoré prečítal obhajca, odmietol svoju vinu.

„Nikdy by ma ani nenapadlo, že ma raz bude dakto obviňovať, že som so zlým úmyslom pripravoval a realizoval konštrukciu, ako majetkovo poškodiť Maticu slovenskú a ešte túto konštrukciu aj skryl pred spolupracovníkmi,“ napísal. „Po dlhých a ťažkých rokoch urputného zápasu, ako riešiť a vyriešiť zložité problémy deficitu vo financovaní Matice slovenskej, by som naozaj nečakal, že ma niekto bude obviňovať z nedostatočnej starostlivosti o jej majetok, ba z jeho úmyselného poškodzovania,“ uviedol ďalej.

Súd sa musel vysporiadať s niekoľkými právnymi problémami, najmä s tvrdením obhajoby, že Jozef M. nebol ako predseda MS s ňou v pracovnoprávnom vzťahu, a preto nemôže byť trestne zodpovedný za dôsledky podpísania zmluvy. Súd však s týmto nesúhlasil. Sudca vysvetlil, že Jozef M. bol počas dlhoročného pôsobenia sedemkrát zvolený za predsedu MS a pracovnoprávny pomer mu vznikol na základe zákona. „Preto súd mohol konštatovať, že povinnosti vedúceho pracovníka platili aj pre obžalovaného,“ objasnil.

Prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave sa k rozsudku nevyjadrila. V záverečnej reči žiadala pre Jozefa M. trest na dolnej hranici trestnej sadzby 10 až 15 rokov. „V každom prípade obvinený ako predseda MS celkom zjavne vedel, že je štatutárnym orgánom, ktorého povinnosťou je pristupovať k majetku MS tak, aby nedochádzalo k neopodstatnenému úbytku na jej majetku,“ skonštatovala prokurátorka.

Počas záverečnej reči pripomenula, že Jozef M. podpísal zmluvu, v ktorej bolo výslovne uvedené, že MS za zaväzuje uhradiť premlčaný dlh, na prevzatie ktorého nebol žiadny právny a ani ekonomický dôvod. Na zistenie nevýhodnosti uzatváranej zmluvy pritom podľa nej Jozef M. nemusel mať právnické ani ekonomické vzdelanie, nakoľko už z jej obsahu bolo jasné, že sa preberá premlčaný a pochybný dlh, ktorý mal vzniknúť pred 10 rokmi a pri ktorom nie je možné zistiť ani dátum jeho vzniku.

„Aj pre laika je zrejmé, že pre Maticu slovenskú je zmluva evidentne nevýhodná,“ podotkla prokurátorka. Dlh uznaný predsedom v roku 2007 Matica slovenská uhradila v dvoch splátkach v roku 2008 a 2009.


Obžalobe sa nepodarilo dostatočne presvedčivo preukázať vinu obžalovaného, uviedol v záverečnej reči obhajca Jakubčík. Zdôraznil, že neexistuje zmienka alebo pochybnosť o takmer 20-ročnom pôsobení Jozefa M. na čele MS. Obhajoba preto nadobudla pocit, že proces je iba snahou súčasného vedenia MS očierniť meno jedinej osoby za rozhodnutia jej kolektívnych orgánov. Trestné konanie inicioval v roku 2011 súčasný predseda MS Marián Tkáč, ktorý podal trestné oznámenie. Jozef M. bol obvinený v roku 2014.

Obhajca vysvetlil, že v prípade prevzatia dlhu šlo o kolektívne rozhodnutie, pričom bolo snahou zachrániť Matičný fond, a tým aj finančné prostriedky MS. Akcie fondu sa totiž mali stať predmetom útoku nepriateľskej finančnej skupiny. Jozef M. podľa Jakubčíka nemohol v roku 2007 predvídať, že príde finančná kríza, ktorá akcie fondu znehodnotí.

Obhajoba navyše tvrdí, že Jozef M. nebol v pracovnoprávnom vzťahu s MS, a preto nemôže byť trestne stíhaný z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Obžalobe vytkol, že sa snaží postihnúť nakladanie MS so súkromnými a nie štátnymi prostriedkami. „Akým právom sa štát mieša do súkromnoprávnych vzťahov?“ opýtal sa. Prokurátorka na to zareagovala, že MS je verejnoprávna inštitúcia a nie obchodná spoločnosť.

Chronológia súdnej kauzy ohľadom Matičného fondu a Jozefa M.
8. apríla 2016 – Po rokoch vyšetrovania sa začal súdny proces s bývalým dlhoročným predsedom Matice slovenskej (MS) Jozefom M. V kauze Matičného fondu čelí obžalobe, že nehospodárne nakladal s matičným majetkom. Na úvod pojednávania bývalý šéf Matice vyhlásil, že sa cíti nevinný. Na Okresný súd Bratislava III sa okrem Jozefa M. dostavil aj súčasný predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý nakoniec nevypovedal. Predseda senátu totiž prerušil po viac ako troch hodinách pojednávanie pre zhoršený zdravotný stav obžalovaného. Jozef M. súd na úvod informoval, že je kardiologický pacient a pri výpovedi potrebuje sedieť.

26. mája 2016 – Tvrdenie, že chcel uškodiť uvedenej inštitúcii, stojí podľa neho na vode. Jozef M. to prehlásil na začiatku hlavného pojednávania na Okresnom súde Bratislava III. Na súde vypovedali aj svedkovia, ktorí sa podrobne vyjadrovali k hospodáreniu MS či jej účtovníctvu. Jeden zo svedkov poukázal na zložité obdobie vo fungovaní MS v roku 2000, keď táto inštitúcia mala podľa neho nedostatok finančných prostriedkov. Úsilie vedúcich pracovníkov v tom čase zhodnotil ako pozitívne.

22. júna 2016 - V procese s bývalým šéfom Matice slovenskej (MS) Jozefom M. vypovedali na Okresnom súde Bratislava III dvaja svedkovia. Medzi nimi aj súčasný predseda MS Marián Tkáč.

23. septembra 2016 - Na Okresnom súde Bratislava III vypovedali traja svedkovia. Okresný súd Bratislava III odročil hlavné pojednávanie.

4. novembra 2016 - V procese vypovedali ďalší štyria svedkovia. Pojednávanie bolo odročené.

6. decembra 2016 – Výpoveďou jedného svedka, čítaním výpovedí svedkov a listinných dôkazov pokračoval na Okresnom súde Bratislava III proces s bývalým šéfom Matice slovenskej Jozefom M. Súd odročil pojednávanie. Ako svedok sa pred súd postavil bývalý tajomník a podpredseda MS. Obžalovaného Jozefa M. chválil.