Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Odvaha chce väčšiu orientáciu na Rusko

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Odvaha odmieta dovážanie migrantov na Slovensko pod zásterkou, že ide o kresťanské rodiny.

Košice 31. januára (TASR) - Mimoparlamentná politická strana Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia ide do parlamentných volieb s cieľom prehĺbiť hospodársku a politickú spoluprácu Slovenska a celej Európskej únie s Ruskom. Vo svojom volebnom programe má hnutie okamžité zrušenie sankcií voči Rusku. V sociálnej oblasti presadzuje zvýšenie minimálnej mzdy na tri eurá za hodinu bez zvýšenia povinných odvodov pre zamestnávateľa. Za svoje priority považuje tiež zjednodušenie legislatívy a riešenie nevymožiteľnosti práva na Slovensku. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Košiciach Ján Pavliš, ktorý je jednotkou na kandidátke do marcových volieb.

Strana ide do volieb s heslom Nádej prichádza s odvahou. Pavliš verí, že sa v týchto voľbách dostanú do parlamentu. Spoluprácu si vie predstaviť s tými stranami, ktoré podporia ich snahu dosiahnuť na Slovensku vymožiteľnosť práva.

V oblasti medzinárodných vzťahov presadzuje spoluprácu Slovenska a celej Európy s Ruskom, pričom očakáva vytvorenie nového ekonomického bloku od Lisabonu až po Vladivostok. „Tu ide o spoluprácu, aby sa už konečne nielen Európa, ale predovšetkým aj Slovensko začalo orientovať nielen na západ. Vôbec tu nejde o spojenie Slovenska s Ruskom, ale o rozvinutie obchodnej, politickej a občianskej spolupráce medzi týmito krajinami. Pretože Rusko pre Slovensko predstavuje veľkého, perspektívneho partnera,“ uviedol Pavliš.

Volebný líder a ďalších 147 kandidátov Odvahy nie sú členmi strany, radia sa k občianskym aktivistom. Na kadidačnej listine má rodiaca sa strana iba dvoch svojich členov. Na kampaň prispeli jednotliví kandidáti a sympatizanti ich programu, od ktorých získali celkom 5000 eur. Voličov chcú osloviť predovšetkým prostredníctvom sociálnych sietí a dali si vytlačiť aj letáky s programom. Žiadne bilboardy nechystajú.

Do volieb idú pod číslom 13. Na kandidátke majú rovnomerné zastúpenie ľudí zo všetkých regiónov. Vsadili na odborníkov s praxou, preto priemerný vek ich kandidátov môže byť o niečo vyšší, ako ponúkajú niektoré iné strany, uviedol 51-ročný Pavliš, ktorý je autorom programu Odvahy. Prezradil o sebe, že sa narodil v ukrajinskom Užhorode a pôsobí ako ekonomický analytik.

Odvaha odmieta „dovážanie“ migrantov na Slovensko pod zásterkou, že ide o kresťanské rodiny. Nepodporuje ani ekonomických migrantov. Ľuďom z krajín, kde čelia vojnovým konfliktom, chcú pomáhať výlučne v ich domácom prostredí. Preto sa stali aj spoluorganizátormi medzinárodnej akcie proti islamizácii Európy, ktorá sa uskutoční 6. februára vo viacerých európskych mestách, vrátane Bratislavy.