Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Odvolací proces s Jánom R., ktorý dostal doživotie, má byť v utorok

Na snímke spisy počas odvolacieho procesu v kauze šekov s Marianom Kotlebom na Najvyššom súde SR v Bratislave v utorok 5. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 15. januára (TASR) - Odvolací proces s Kežmarčanom Jánom R., ktorého vlani neprávoplatne odsúdili za dve vraždy a ďalšie pokusy o vraždu na doživotie, má byť na Najvyššom súde SR v utorok 17. januára. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní a verejných zasadnutí zverejneného na webe odvolacieho súdu.

Podľa pôvodného verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) si má Ján R. doživotný trest odňatia slobody odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Dostal tiež trest prepadnutia veci, konkrétne osobného automobilu, i povinnosť nahradiť škodu poškodeným. Súd rozhodol aj o zhabaní viacerých zbraní či streliva. Jána R. uznali za vinného tiež pre zadovažovanie a prechovávanie strelných zbraní i streliva.

Ján R. sa k skutkom priznal a úprimne ich oľutoval. Prvostupňový súd preto vykonával len dokazovanie vedúce k uloženiu trestu, náhrade škody či prípadnému uloženiu ochranného opatrenia.

Muž podľa obžaloby najskôr v januári 2015 na čerpacej stanici vo Veľkej Lomnici zastrelil zamestnanca a zobral z registračnej pokladnice peniaze. O dva roky neskôr sa pokúsil v blízkosti obce Holumnica zavraždiť dve osoby idúce autom. Utrpeli strelné poranenia. V apríli 2019 zastrelil v levočskom lese minimálne 12 výstrelmi Jozefa L.

Obvinili ho o dva roky neskôr po tom, ako strieľal zo samopalu na policajnú hliadku, ktorá ho chcela v Liptovskom Hrádku skontrolovať. Momentálne sa nachádza vo väzbe.