Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Odvolacie konanie s P. Pachingerom sa v utorok neuskutočnilo

Na archívnej snímke obžalovaní Jozef M. (vľavo) a Patrik P. (vpravo) pred začiatkom pojednávania. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Napriek tomu, že Pachinger je právoplatne odsúdený a predsedníčka NS mu 28. marca kvôli zdravotným komplikáciám umožnila mesačný odklad nástupu do väzenia, polícia ho v utorok nezadržala.

Bratislava 19. júna (TASR) - Odvolacie konanie s Patrikom Pachingerom, ktorého 28. marca Najvyšší súd (NS) SR odsúdil právoplatne na sedemročný trest odňatia slobody v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia, sa v utorok na Okresnom súde v Bratislave nekonalo.

"Okresný súd Bratislava I odročil verejné zasadnutie na neurčito z dôvodu, že uznesenie o započítaní vydávacej väzby nie je právoplatné a toto je potrebné na komplexné posúdenie žiadosti o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody," uviedol v utorok pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Napriek tomu, že Pachinger je právoplatne odsúdený a predsedníčka NS mu 28. marca kvôli zdravotným komplikáciám umožnila mesačný odklad nástupu do väzenia, polícia ho v utorok nezadržala. Pachinger sa nedávno podrobil postupne operácií oboch očí.

"Okresný súd Bratislava I nemal vedomosť o vami uvedenej skutočnosti, Špecializovaný trestný súd ho o tejto skutočnosti neinformoval. Termín verejného zasadnutia mu bol známy, nakoľko ho OS Bratislava I v súvislosti s predmetným verejným zasadnutím žiadal o zapožičanie jeho trestného spisu k tomuto termínu. Realizácia príkazu na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody je záležitosť príslušného Policajného zboru SR, ktorému bol doručený tento príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody," vysvetlil ďalej Adamčiak.

"Špecializovaný trestný súd dňa 31. mája zamietol žiadosti odsúdených P. P. a D. B. o odklad výkonu trestu a súčasne vydal príkaz na dodanie odsúdených do výkonu trestu, ktoré boli príslušnému Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru doručené dňa 7. júna 2018. Obe žiadosti odsúdených o odklad súd zamietol z dôvodu, že podanie žiadosti je zjavne neopodstatnené, keďže žiadosť o podmienečné prepustenie nie je zákonným dôvodom na povolenie odkladu a navyše odsúdeným bol uložený trest odňatia slobody vo výmere prevyšujúcej jeden rok," zareagovala v utorok pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Reagovala tým aj na fakt, že nedávno bol na súde v Trnave Dávid Brtva, ktorého NS rovnako ako Pachingera právoplatne odsúdil. Polícia napriek tomu, že Brtva bol odsúdený v kauze podvodu na nebankovky na deväťročný trest odňatia slobody, podobne ako v utorok Pachingera nezadržala.

Pachinger okrem iného by mal vo štvrtok (21.6.) absolvovať iné konanie na Krajskom súde v Bratislave. Malo by ísť o iný podvod, ktorý v minulosti riešil Okresný súd Bratislava 3.

Okrem toho Pachingera v minulosti súdil Okresný súd Bratislava 4 za neplatenie výživného.