Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Splnomocnenec vlády pre sústavu vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros končí

Roman Havlíček. Foto: TASR - Pavol Zachar

Splnomocnenec je aj vedúci delegácie vlády SR na rokovania s vládnou delegáciou Maďarska o vykonaní rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Vláda SR v pondelok odvolala Romana Havlíčka z funkcie splnomocnenca vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. Zároveň vymenúva do tejto funkcie Andreja Kasanu, ktorý sa jej ujme deň po rokovaní vlády.

Splnomocnenec je zároveň vedúci delegácie vlády SR na rokovania s vládnou delegáciou Maďarska o vykonaní rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. Poverený je tiež vykonávaním Dohody o niektorých dočasných technických opatreniach a prietokoch do Dunaja a Mošonského ramena Dunaja z 19. apríla 1995.

Novovymenovaný splnomocnenec doteraz viedol Vodohospodársku výstavbu. "Som veľmi rád, že na tomto poste bude pôsobiť skutočný odborník," uviedol v súvislosti s jeho menovaním minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Upozornil, že zmena súvisí aj s medzinárodným záväzkom komunikovať s Maďarskom o aktivitách i plánoch súvisiacich s vodným dielom, rovnako i potenciálnym obnovením aktivít na maďarskej strane. "Doteraz táto komunikácia podľa môjho názoru nebola dostatočná," upozornil minister. Zároveň oznámil, že riadením štátneho podniku poveril Janu Ježíkovú, dlhoročne pôsobiacu v spoločnosti v oblasti právnej agendy.