Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Hrnčiar prevzal vedenie rokovania a ukončil mimoriadnu schôdzu

Na snímke vľavo podpredsedovia parlamentu Andrej Hrnčiar (#SIEŤ) a Lucia Ďuriš-Nicholsonová (SaS) počas 8. schôdze Národnej rady SR . Bratislava, 7. júla 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Tomuto rozhodnutiu predchádzala dlhá hádka po tom, ako L. Nicholsonová ako predsedajúca mimoriadne rokovanie otvorila bez toho, aby sa cez hlasovacie zariadenie zistilo či je NR SR uznášaniaschopná.

Bratislava 7. júla (TASR) - Podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (#Sieť) dnes ukončil mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vyhlásil, že on jediný má poverenie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) viesť schôdzu, a preto ju končí.


Tomuto rozhodnutiu predchádzala dlhá hádka po tom, ako podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) ako predsedajúca mimoriadne rokovanie otvorila bez toho, aby sa cez hlasovacie zariadenie zistil počet prítomných poslancov, teda to, či je parlament uznášaniaschopný. "Je zrejmé, že NR SR je uznášaniaschopná. Je to zrejmé z počtov poslancov v rokovacej sále aj z počtov podpisov na prezenčných listinách. V sále je momentálne 82 poslancov, minimum je 76. Rokovací poriadok NR SR ani Ústava SR nehovoria o tom, ako sa zisťuje prítomnosť nadpolovičnej väčšiny poslancov," povedala Nicholsonová s tým, že poslanci môžu schôdzu považovať za otvorenú.


ČÍTAJTE VIAC: HRNČIAR:Nicholsonová zneužila situáciu,mal som poverenie viesť schôdzu

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) však trval na tom, že Nicholsonová hrubo porušila rokovací poriadok. "Dajte hlasovať. Uviedli ste, že je tu nejaký počet poslancov. Ale NR SR má svojich overovateľov, cez ktorých môžete zisťovať počty, alebo cez hlasovacie zariadenie. Žiadam vás, aby ste dali hlasovať," apeloval.

Gábor Gál (Most-Híd) odkázal, že parlament má schválené pravidlá hlasovania, podľa ktorých by sa mal riadiť. "Tam sa hovorí, že sa stlačí tlačidlo na prezentáciu. Schôdza nebola otvorená," povedal. Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) ho upozornil, že to sa týka samotných hlasovaní, nie prezentácie poslancov.

"V paragrafe 146 Rokovacieho poriadku NR SR sa píše, že ak sa vyskytne pochybnosť o postupe, rozhodne predsedajúci schôdze, a tým som momentálne ja," reagovala Nicholsonová. Miroslav Číž (Smer-SD) však označil jej konanie za bezprecedentné. "Je to dôvod na odvolanie z vašej funkcie. Môžete ukázať poverenie, na základe ktorého vediete schôdzu? Chcete štátny prevrat? Chcete konať bez poverenia predsedu NR SR? Nehanbíte sa?" pýtal sa.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (#Sieť) povedal, že on jediný má poverenie od predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), aby viedol schôdzu. Nicholsonová oponuje, že sa takto s Hrnčiarom dohodli, čo on poprel.

V pléne boli už tri pokusy otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Fica, parlament však nebol uznášaniaschopný. V sále sa prezentovalo vždy menej poslancov ako 76. Opozícia sama uznášaniaschopnosť zabezpečiť nemôže. Koalícia jej dodáva len toľko hlasov, koľko chýba do kvóra, ak by tu boli všetci opoziční poslanci do nohy.

Odvoláva sa kvôli kauze Bašternák


Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) chce opozícia odvolať pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Minister je podľa opozície na Bašternáka prepojený a pomáhal nevyšetreniu jeho daňových podvodov. Premiér má zase podľa opozície pykať za to, že Kaliňáka neodvolal, kryje ho a podporuje korupčné prostredie. Slovensku navyše podľa opozície robí hanbu tým, že býva v byte, ktorý mal Bašternák postaviť zrejme z daňových podvodov.

Schôdza ku Kaliňákovi sa začala ešte vo štvrtok 30. júna. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ju však prerušil po tom, čo líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami Bašternáka a Kaliňáka a s heslom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne".



Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil.

Na druhý deň po rokovaní poslaneckého grémia Danko vyhlásil, že schôdza musela byť prerušená, lebo v rokovacej sále parlamentu hrozil fyzický konflikt. Opozícia to popiera.