Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prečítajte si oficiálny zoznam potravín so zníženou sadzbou DPH

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo financií poskytlo oficiálny zoznam potravín, na ktoré bude znížená DPH.

Bratislava 1. októbra (Teraz.sk) - Rôzne druhy mäsa, akými sú bravčové, kozie, z oviec, sladkovodné ryby, hydina, droby, ale aj čerstvý chlieb, klasické maslo či mlieko. Prečítajte si oficiálny zoznam potravín, na ktoré má byť nižšia stanovená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 10 %. Zoznam pre Teraz.sk poskytlo ministerstvo financií.



 TovarVysvetlivky
Mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých hovädzích zvierat položkyHovädzie mäso z domácich hovädzích zvierat vhodné na ľudskú konzumáciu (s výnimkou vnútorností), či už v celku, polovičky alebo inak porciované, s kosťou alebo vykostené.
Mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso z domácich svíň, čerstvé alebo chladenéBravčové mäso z domácich svíň vhodné na ľudskú konzumáciu (s výnimkou vnútorností), či už v celku, polovičky alebo inak porciované, s kosťou alebo vykostené.
Mäso z oviec alebo kôz, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso z oviec alebo kôz, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých oviec a kôzMäso z oviec, baranov, jahniat a mäso z kôz vhodné na ľudskú konzumáciu (s výnimkou vnútorností), či už v celku, polovičky alebo inak porciované, s kosťou alebo vykostené.
Mäso a jedlé droby, z hydiny položky 0105, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo chladenéKuracie, kačacie, husacie alebo morčacie mäso, vrátane mäsa z perličiek, v celku alebo porciované, vypitvané alebo nevypitvané, vykostené alebo nevykostené. Jedlé droby z hydiny, napríklad pečienky, pľúcka, srdcia, krky a pod.
Ostatné mäso a jedlé mäsové droby, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso a jedlé droby z domácich králikov, čerstvé alebo chladené Mäso a jedlé droby z domácich králikov vhodné na ľudskú konzumáciu.
Živé ryby - len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýbSladkovodné živé ryby vhodné na ľudskú konzumáciu, napríklad pstruhy, kapry, sumce, úhory, hlavátky, zubáče, šťuky a pod.
Ryby, čerstvé alebo chladené, okrem rybieho filé a ostatného rybieho mäsa položky - len sladkovodné ryby Sladkovodné neživé ryby predávané v celku alebo porciované, vhodné na ľudskú konzumáciu, napríklad pstruhy, kapry, sumce, úhory, hlavátky, zubáče, šťuky a pod.
Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté), čerstvé, chladené alebo mrazené - len rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) zo sladkovodných rýb, čerstvé alebo chladenéRybie filé a inak spracované rybie mäso (t. j. rybie mäso zbavené kostí vrátane mletého rybieho mäsa) zo sladkovodných rýb, vhodné na ľudskú konzumáciu, napríklad zo pstruhov, kaprov, sumcov, úhorov, hlavátok, zubáčov, šťúk a pod. Filé predstavuje plátky mäsa z hornej alebo dolnej, pravej alebo ľavej strany ryby, ak bola odstránená hlava, vnútornosti, plutvy a kosti. Ako filé sa posudzujú aj nakrájané kusy, ak sú to kusy získané z filé.
Mlieko a smotana nezahustené ani neobsahujúce pridaný cukor ani ostatné sladidlá - len mliekoMlieko nízkotučné, polotučné aj plnotučné, mlieko bežne predávané – kravské, kozie. Nezahŕňa ochutené mlieko a smotanu, mlieko v prášku, granulách, kondenzované mlieko, jogurt a jogurtové mlieko, acidofilné mlieko, kefír, cmar, kyslé mlieko, srvátku.
MasloMaslo živočíšneho pôvodu, tzn. prírodné maslo získané výlučne z mlieka. Nezahŕňa rastlinné maslo a tukové nátierky (napr. Hera, Palmarin, Helia, Rama, Veto), mliečne nátierky s obsahom mliečneho tuku, iné rastlinné tuky, syry a tvaroh.
Čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu (vyhláška MPRV SR č. 24/2014 Z. z.)Chlieb v hmotnosti viac ako 400 g, ak je nakyprený kvasom alebo droždím; ak je porciovaný alebo krájaný, môže mať aj nižšiu hmotnosť. Patria sem chleby: - bežný konzumný chlieb - výberové druhy chleba ako cmarový, vyrážkový, pšeničný - iné druhy chleba ako je napr. chlieb celozrnný, tmavý, moskovský, ražný, slnečnicový, orechový, grahamový, Bevit.