Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ohlasy z Poľska: Ľavica na Slovensku zvíťazila, možno vládnuť nebude

Na snímke Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Poľské médiá citujú slová premiéra Roberta Fica o náročných rokovaniach o zostavení budúcej vlády.

Varšava 6. marca (TASR) - O volebnom dianí a výsledkoch sobotňajšieho hlasovania na Slovensku priebežne informovali i poľské médiá.

Titulok Slováci si zvolili parlament. "Veľké zemetrasenie" zvolila dnes na webe pre informácie o výsledkoch parlamentných volieb 2016 spravodajská televízia TVN24.

V materiáli sa zdôrazňuje víťazstvo Smeru-SD so stratou absolútnej väčšiny, druhé miesto SaS, ako aj fakt, že po prvý raz bude mať v Národnej rade SR zastúpenie krajne pravicová strana Kotleba - ľudová strana Naše Slovensko.

Poľské médiá citujú slová premiéra Roberta Fica o náročných rokovaniach o zostavení budúcej vlády, ktoré si vyžiadajú istý čas, ako aj Igora Matoviča z OĽaNO-NOVA o "veľkom zemetrasení". Poukazujú na fakt, že Smer-SD a SNS by v možnej koalícii museli doplniť ďalší koaliční partneri, ak má ísť o vládu väčšinovú a stabilnú. Práve ich hľadanie nebude jednoduché.

Verejnoprávny Poľský rozhlas prináša volebné spravodajstvo zo SR pod názvom Ľavica víťazí na Slovensku, neznamená to však, že bude aj vládnuť.

Autor materiálu pripomína komplikované zloženie budúceho parlamentu, slová premiéra Roberta Fica, lídra víťaznej strany volieb Smer-SD, že sa pokúsi o vytvorenie novej vlády, aj keď to nebude ľahké, ako aj vyjadrenie Richarda Sulíka z euroskeptickej liberálnej SaS, že v prípade Ficovho neúspechu pri rokovaniach je pripravený pokúsiť sa o vytvorenie stredopravej koalície.

Pod názvom Smer bez väčšiny v parlamente, Fico musí hľadať koaličných partnerov prináša spravodajstvo internetový server Polskatimes.pl.

Internetový server Polonia Christiana prináša volebné informácie zo SR pod názvom Voľby na Slovensku: Víťazi antiimigrantská ľavica. Do parlamentu sa dostanú aj "antisystémové strany".

Internetový server Wirtualna Polska zvolil pre spravodajstvo zo Slovenska titulok Vládna strana opäť víťazí vo voľbách.

Internetové vydanie periodika Wprost zasa zvolilo pre spravodajstvo názov Voľby na Slovensku: Vyhrala ľavica, ale nezískala väčšinu.