Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Od októbra vznikne 72 okresných úradov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Prvá fáza reformy ESO znamenala zánik 64 špecializovaných krajských úradov, ktorých pôsobnosť a kompetencie sa presunuli od januára 2013 na iné štátne inštitúcie.

Bratislava 26. júna (TASR) - Reforma verejnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa) sa dostala do svojej druhej etapy. Od októbra zanikne 248 úradov miestnej štátnej správy a následne vznikne 72 okresných úradov (Bratislava a Košice budú mať po jednom okresnom úrade), na čele ktorých budú prednostovia menovaní vládou. Zákon, ktorý 81 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR 19. júna, dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Na jeseň teda zaniknú obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť sa presunie na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad.

"Každý občan by mal mať v okrese jedno miesto, kde sa môže obrátiť a vybaviť celú agendu, ktorú so štátom má," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že sa začínajú vytvárať predpoklady na vznik klientskych centier a okresných úradov. Prvé klientske centrá, ktoré budú kontaktným miestom, kde občan vybaví všetko, sa budú otvárať v roku 2014. Niektoré pilotné projekty však budú otvárané už tento rok.

Takéto klientske centrum má byť otvorené aj v Štúrove, ktoré nie je okresným mestom, ale politické strany Most-Híd a SMK poukazovali na to, že obyvatelia mesta a okolia budú musieť dochádzať až do vzdialených Nových Zámkov. "Štúrovo nie je okresné mesto, nemôže tam byť okresný úrad. Situácia sa však od nového roku vylepší tým, že tam bude zriadené klientske centrum. Tie budú vo všetkých mestách, kde to bude potrebné a kde sa na to vytvoria podmienky," uistil pred časom Kaliňák.

Zámerom reformy ESO je aj zabránenie kontaktu medzi občanom a úradníkom, ktorý o jeho veci rozhoduje. Podľa Kaliňáka to má aj protikorupčný charakter. "Bude to podobné ako v banke, ktorá rozhoduje o úvere pre občana bez jeho prítomnosti," vysvetlil.

Najväčšia reforma štátnej správy


ESO má byť najväčšia reforma štátnej správy od roku 1989. Ambíciou ministerstva vnútra je nielen ušetriť výdavky, ale tiež zefektívniť fungovanie a zlepšiť dostupnosť verejnej správy pre občana. "Jednoducho, rozdrobenú miestnu štátnu správu, ktorá bola rozdelená na všeobecnú štátnu správu a špeciálnu štátnu správu dávame dokopy," uviedol pred časom premiér Robert Fico (Smer-SD). Doplnil, že je to jeden z najpodstatnejších zákonov tohto roka. "Je to odvážne rozhodnutie, pretože pomerne veľa rokov sa miestna štátna správa delila, tentokrát sme sa rozhodli, že opäť urobíme v miestnej štátnej správe poriadok a ja tento prístup ministerstva vnútra maximálne vítam," povedal premiér.

Prvá fáza reformy ESO znamenala zánik 64 špecializovaných krajských úradov, ktorých pôsobnosť a kompetencie sa presunuli od januára 2013 na iné štátne inštitúcie. Zrušené boli krajské úrady životného prostredia, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie či krajské pozemkové, lesné a katastrálne úrady.

Celá reforma by mala podľa Kaliňáka do konca tohto volebného obdobia priniesť aj vyššiu úsporu ako pôvodne avizovaných 700 miliónov eur. Prepúšťanie úradníkov sa však až do fázy optimalizácie v roku 2014 neplánuje.