Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OS zastavil stíhanie v kauze Veľký Slavkov, odvolací to zrušil

Ilustračné foto Foto: TASR

Za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove žaluje Cyperská firma Ermanno Trade and Invest Limited Slovenský pozemkový fond o náhradu škody spolu 100 miliónov eur.

Bratislava 24. februára (TASR) - Bývalý námestník Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislav B., údajne zodpovedný za kauzu Veľký Slavkov, sa takmer zbavil trestného stíhania za zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Po podaní obžaloby Úradom špeciálnej prokuratúry v marci 2012, Okresný súd Bratislava I v júli trestné stíhanie zastavil.

"Neboli naplnené zákonné znaky skutkovej podstaty prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa, nakoľko absentovala subjektívna stránka verejného činiteľa," vysvetlil TASR hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Potom dostal Krajský súd v Bratislave na stôl odvolanie prokuratúry a rozhodnutie nižšieho súdu vlani v decembri zrušil. "Podľa jeho názoru je toto rozhodnutie v tomto štádiu konania predčasné a súd vo veci môže rozhodnúť až po vykonaní kontradiktórneho konania," povedal Adamčiak. To znamená, že prebehne súdne pojednávanie, začať by sa malo v apríli.

"Nechal vypracovať a podpísal viaceré zmluvy o bezodplatnom prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam v katastrálnom území Veľký Slavkov a iných (Vígľaš, Podkonice, Baláže) s reštituentmi napriek tomu, že pri týchto zmluvách nebol dodržaný úradný postup," informovala Generálna prokuratúra SR po podaní obžaloby na Branislava B. Okrem toho údajne žiadal o zavkladovanie týchto zmlúv, v ktorých bol navyše nesprávny dátum ich vypracovania a podpisu tak, aby sa kryli s obdobím, kedy zastupoval vtedajšieho šéfa fondu Františka Hideghétyho.

Kauza Veľký Slavkov, ktorá stála miesto v SPF Branislava B. a Miroslava Jureňu z ĽS-HZDS pripravila o kreslo ministra pôdohospodárstva, prepukla po tom, ako vyšlo najavo, že viac ako milión štvorcových metrov pôdy, ktorej hodnota by sa mohla vyšplhať na 1,5 miliardy Sk (49,8 milióna eur) sa krátko po reštitúcii ocitlo v rukách firmy GVM. Tá mala údajne blízko k ĽS-HZDS a za pozemky zaplatila necelých 13 miliónov Sk (431.500 eur). Všetko sa malo odohrať ešte v roku 2007. Branislav B. vtedy tvrdil, že za celou kauzou je snaha odstrániť krížovú kontrolu v SPF.

Za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove žaluje Cyperská firma Ermanno Trade and Invest Limited Slovenský pozemkový fond o náhradu škody spolu 100 miliónov eur. Ide o tri žaloby, Okresný súd v Poprade zatiaľ rozhodol o jednej v prospech cyperskej firmy. Rozhodnutie nie je právoplatné a sprevádzajú ho pochybnosti. Znalca, ktorý v tomto prípade urobil údajne nesprávny posudok, obvinila polícia. Podľa cyperskej firmy dal SPF trom slovenským firmám AR park, AR golf a AR city sľub, že sa dostanú k pozemkom na výstavbu rekreačného areálu, lenže SPF ich nakoniec previedol na iné osoby.