Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

OKS: Extrémisti uspeli na Slovensku, ktoré sa nevyrovnalo s minulosťou

Na snímke predseda OKS Ondrej Dostál. Foto: TASR/Martin Baumann

Strana OKS vidí tri príčiny úspechu extrémistických a nesystémových strán.

Bratislava 6. marca (TASR) – Hlboké znepokojenie z celkových výsledkov parlamentných volieb vyjadrila mimoparlamentná strana OKS. Jej predseda Ondrej Dostál vo voľbách uspel a do budúceho parlamentu sa dostal na kandidátke strany SaS.

„Bude potrebná sústredená, úprimná a dlhodobá spolupráca proreformných a proatlantických politických síl na Slovensku, aby sa podarilo zvrátiť nepriaznivý vývoj, v ktorom sa do Národnej rady dostávajú protisystémové a extrémistické politické subjekty,“ reagoval vo vyhlásení podpredseda strany Juraj Petrovič.

OKS vidí tri príčiny úspechu extrémistických a nesystémových strán. Na Slovensku sa podľa nej trvalo ignoruje potreba vyrovnať sa s minulosťou, a to nielen fašistickou, ale aj komunistickou. Neznalosť kritických súvislostí a nekritické prijímanie tendenčných výkladov dejín vedú k príliš širokej akceptácií extrémistov aj v politickom živote krajiny, píše sa vo vyhlásení.

Ďalej OKS vníma mäkký postoj polície a prokuratúry k prejavom rasovej a náboženskej neznášanlivosti, či priamo k rasovo motivovanému násiliu. Neexistencia jasných výsledkov stíhania podobných skutkov motivuje extrémistov k rozširovaniu ich poľa pôsobnosti a živí aj ich politické ambície.

Za tretí dôvod označila dlhodobé neriešenie často zložitej situácie v niektorých regiónoch Slovenska. „Sľuby namiesto skutkov, všadeprítomná korupcia a rozkrádanie verejných zdrojov, neriešenie závažných problémov zdravotníctva a školstva spôsobujú frustráciu občanov, ktorí následne volia extrémistov ako formu protestu proti vládnej moci,“ skonštatovala OKS.