Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

OKS odmieta vyvolávanie vášní okolo problému utečencov

ZIlustračné foto Foto: TASR/AP

Utečenci prichádzajúci do Európy sú podľa konzervatívcov spoločným problémom všetkých krajín Európskej únie.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Občianska konzervatívna strana (OKS) odmieta vyvolávanie vášní okolo problému utečencov a vytĺkanie politického kapitálu z tejto témy. Utečenci prichádzajúci do Európy sú podľa konzervatívcov spoločným problémom všetkých krajín Európskej únie.

"Slovensko by sa nemalo zbavovať svojho dielu zodpovednosti za jeho riešenie, ale podať pomocnú ruku našim partnerom v EÚ, ktorí to v tejto veci potrebujú," tvrdí predseda OKS Ondrej Dostál. Ako podotýka, nemalo by sa pritom medzi utečencami selektovať podľa ich náboženstva. Podľa OKS si ľudia, ktorí sú vo svojej rodnej krajine vystavení násiliu a prenasledovaniu, zaslúžia ochranu a pomoc. Konzervatívci upozorňujú, že povinnosťou civilizovaných krajín je poskytnúť takýmto ľuďom azyl.

Druhú časť imigrantov tvoria podľa Dostála ľudia, ktorí prichádzajú do Európy z ekonomických dôvodov. "Utekajú pred biedou vo svojej vlasti a snažia sa nájsť lepšie miesto pre svoj život," vysvetlil. Podľa jeho slov to nie sú dôvody pre poskytnutie politického azylu, no k ekonomickým imigrantom treba pristupovať slušne a civilizovane. "Ako k ľudským bytostiam, rešpektujúc ich ľudskú dôstojnosť," dodal.