Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

OKS by opozičného prezidentského kandidáta vyberala v primárkach

Na snímke poslanci za OKS vpravo Peter Zajac a Ondrej Dostál (vľavo) počas 28. schôdze v Bratislave 7. februára 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Strana navrhovala uskutočnenie primárok opozičných kandidátov už pred prezidentskými voľbami v roku 2009.

Bratislava 19. mája (TASR) - Občianska konzervatívna strana (OKS) je za uskutočnenie primárok pre výber kandidáta pravicových strán na post prezidenta. Navrhuje, aby o kandidátovi opozície nerozhodovali vedenia strán, ale voliči opozície prostredníctvom primárnych volieb. Schválila to v sobotu (18. 5.) republiková rada strany vo Vinodole.

"Opozičné strany by sa dohodli na mechanizme spoločných primárnych volieb a zaviazali by sa, že budú výsledky primárok rešpektovať a kandidáta, ktorý z nich vyjde, podporovať," informoval predseda OKS Ondrej Dostál. Strana navrhovala uskutočnenie primárok opozičných kandidátov už pred prezidentskými voľbami v roku 2009.

OKS zároveň odmietla nápad zníženia počtu samosprávnych krajov a označila ho za absurdný. "Slovensko potrebuje reformu verejnej správy. Avšak nie v podobe návratu k trom krajom z obdobia komunistického režimu, ale predovšetkým v podobe komunálnej reformy, ktorá by znížila neprimerane vysoký počet obecných samospráv a viedla k efektívnejšej správe vecí verejných v obciach v prospech ich obyvateľov," zhrnul Dostál.