Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Okupáciu v r. 1968 vníma prezident ako jednu z najtemnejších udalostí

Andrej Kiska Foto: Teraz.TV

Podľa jeho slov dôsledky augustovej invázie boli pre Slovensko tragické.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vníma okupáciu Československa z 21. augusta 1968 ako jednu z najtemnejších udalostí našich novodobých dejín.

"Armády piatich komunistických krajín, riadené z Moskvy, brutálne porušili medzinárodné právo. Prepadnutie našej vlasti si vyžiadalo desiatky mŕtvych a stovky zranených našich občanov," uviedol v dnešnom vyhlásení Kiska.

Podľa jeho slov dôsledky augustovej invázie boli pre Slovensko tragické. "Veľa šikovných a vzdelaných ľudí nechcelo žiť v okupovanej krajine a odišlo do slobodného zahraničia. Tisíce ďalších vyhadzovali z práce a ich deťom bránili študovať. V období tzv. normalizácie sa po krajine rozšírili beznádej, odovzdanosť, pasivita, a žiaľ, aj udávanie svojich blízkych," zdôraznila hlava štátu.

Po celej tejto ére, podľa Kisku, zostala pachuť ľudských tragédií, zrady, poníženia, neslobody, ako aj obrovské škody na majetku a životnom prostredí. "Spomínajme na obete, nezabudnime na príčiny a dôsledky augustovej okupácie z roku 1968. Vážme si slobodu a nezávislosť, ktorú sme získali po páde komunistického režimu v roku 1989 a po odchode posledných okupantov v roku 1991," dodal prezident.