Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

OLAF vlani odporučil vrátenie 402,8 milióna eur do rozpočtu EÚ

Foto:

Úrad vydal minulý rok 353 odporúčaní na prijatie následných finančných, justičných, správnych a disciplinárnych opatrení zo strany príslušných orgáno.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) dokončil v roku 2013 rekordný počet vyšetrovaní a vydal najväčší počet odporúčaní za posledných päť rokov. Odporučil vrátenie 402,8 milióna eur do rozpočtu EÚ, čo má prispieť k financovaniu iných projektov a zmierniť zaťaženie daňových poplatníkov v EÚ. Vyplýva to z výročnej správy OLAF-u z rok 2013, ktorú prezentoval šéf úradu Giovanni Kessler.

OLAF-u bol minulý rok doručený najvyšší počet oznámení (1294), ktoré môžu viesť k začatiu vyšetrovania, a to od jeho založenia. Znamená to, že v porovnaní so situáciou pred piatimi rokmi dostal úrad v roku 2013 o 35 percent viac oznámení. okázal posúdiť v priemere za 1,8 mesiaca, či sa daný prípad začne vyšetrovať.

OLAF vlani otvoril 253 vyšetrovaní, čo je nárast o viac ako 58 percent v porovnaní s rokom 2009. V roku 2013 bolo ukončených 293 vyšetrovaní, priemerná dĺžka vyšetrovania prípadu sa skrátila na 21,8 mesiaca. Je najkratšia priemerná doba trvania vyšetrovania v priebehu posledných piatich rokov.

Úrad vydal minulý rok 353 odporúčaní na prijatie následných finančných, justičných, správnych a disciplinárnych opatrení zo strany príslušných orgánov. V porovnaní s rokom 2009 je to o 81 percent viac.

OLAF tiež pomáhal Európskej komisii s prípravou politík a právnych predpisov pre boj proti podvodom. Keďže nezákonný obchod s tabakovými výrobkami pripravuje každoročne EÚ a rozpočty členských štátov o značné prostriedky, OLAF mal počas minulého roka naďalej ako svoju prioritu aj boj proti tomuto škodlivému javu.

"V roku 2013 sa nám podarilo zmodernizovať OLAF a urobiť z neho úrad, ktorého schopnosť bojovať proti podvodom a korupcii v EÚ sa neustále zlepšuje. Reorganizácia, ktorá sa uskutočnila v minulom roku, priniesla sľubné výsledky a umožnila zintenzívniť naše úsilie v oblasti vyšetrovaní, prispieť k príprave kľúčových legislatívnych dokumentov a prehĺbiť spoluprácu s našimi operačnými partnermi," vyhlásil Kessler s tým, že to úrad dosiahol v podstate s rovnakými zdrojmi, aké mal k dispozícii v predchádzajúcich rokoch.

Na margo roku 2014 poznamenal, že OLAF bude naďalej pokračovať v dobrej vyšetrovacej práci a prispievať k napredovaniu politiky zameranej na boj proti podvodom. "Aktívne budeme podporovať plány Komisie na vytvorenie európskej prokuratúry. Tento projekt je kľúčovou súčasťou našej vízie na lepšiu ochranu finančných záujmov EÚ," dodal Kessler.