Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

OĽANO chce o zložení úradníckej vlády rokovať s prezidentkou

Na snímke predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hnutie chce vedieť, či bude vláda len udržiavacia alebo bude presadzovať konkrétnu agendu.

Bratislava 9. mája (TASR) - Hnutie OĽANO chce o zložení vlády odborníkov rokovať s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a následne sa rozhodne, či jeho poslanci podporia vládu pri vyslovovaní dôvery. Na pozvanie od prezidentky hnutie ešte čaká. Skonštatoval to šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Podpora závisí podľa neho od toho, čo by chcela vláda presadiť. Šipoš si myslí, že kabinet by mal fungovať v udržiavacom režime. Úvahy o skoršom termíne volieb považuje za marketingový ťah Smeru-SD.

"Počkáme si na to, či nás prezidentka osloví ako najsilnejší klub a či nám predstaví ministrov. Na základe toho sa rozhodneme, či podporu získa alebo nezíska. Zatiaľ sa nám nikto neozval," povedal Šipoš novinárom. Prezidentka by mala podľa neho rokovať s predsedami strán, ktoré sú v parlamente. "Chceme počuť mená, ako chcú fungovať, čo chcú presadzovať," dodal. Poukázal na to, že prezidentka je z progresívneho, liberálneho prostredia. "Nie je to len o menách, ale aj o tom, čo chcú presadzovať," dodal.

K menám sa chce OĽANO vyjadriť až po diskusii s prezidentkou. Medializované návrhy na ministrov Šipoš komentovať nechcel. Hnutie chce vedieť, či bude vláda len udržiavacia alebo bude presadzovať konkrétnu agendu. Vzhľadom na prázdninové obdobie si myslí, že vláda veľa zákonov nepresadí. "V žiadnom riadnom procese nemá šancu na to, aby presadila zákony," dodal.

Návrh na skorší termín volieb začiatkom júla nezíska podľa Šipoša v NR SR podporu. Skracovanie lehôt už podľa neho nie je možné. "Fico robí všetko pre to, aby čím skôr boli voľby, aby skrátil obdobie, kedy je tu spravodlivosť," povedal. Podľa jeho informácií sa už nenájde 90 poslancov na podporu skoršieho termínu. Na 30. septembri sa podľa neho zhodla ústavná väčšina poslancov.