Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OĽaNO chce zmeny pre ľudí s autizmom a Aspergerovým syndrómom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanci to navrhujú v novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Plénum Národnej rady SR o nej dnes diskutovalo.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Osobám s autizmom a Aspergerovým syndrómom by mal byť priznávaný parkovací preukaz či príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s opotrebovaním šatstva a bielizne aj v prípade, ak sa im poskytuje celoročná pobytová sociálna služba. Zároveň by sa mal zjednotiť príspevok na opatrovanie pri človeku s ťažkým zdravotným postihnutím.

To sú niektoré zo zmien, ktoré navrhujú poslanci OĽaNO v novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Plénum Národnej rady (NR) SR o nej diskutovalo v závere štvrtého rokovacieho dňa 34. schôdze parlamentu.

Podľa poslancov by mali tieto opatrenia pomôcť ľuďom s autizmom a Aspergerovým syndrómom. "Navrhujeme, aby sme minimálne prikročili k tomu, aby bola lepšia dostupnosť ku kompenzačným príspevkom," uviedla jedna z predkladateliek návrhu, poslankyňa Soňa Gaborčáková (OĽaNO).

Čo sa týka mesačného príspevku na opatrovanie, poslanci hnutia ho navrhujú zjednotiť na sumu 369,36 eur pri opatrovaní fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bez ohľadu na to, či sa jej poskytuje ambulantná forma sociálnej služby.

V súčasnosti je totiž výška tohto príspevku rozdielna. Kým pri opatrovaní fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na opatrovanie je príspevok 369,36 eur mesačne, pri opatrovaní fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytuje ambulantná forma sociálnej služby v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne, je príspevok 326,16 eur mesačne.

"Navrhujeme tiež, aby opatrovateľom nebol odoberaný príspevok, ak je opatrovaná osoba hospitalizovaná viac ako tridsať dní," doplnila Gaborčáková. Podľa predsedníčky Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anny Verešovej (OĽaNO) sú všetky tieto návrhy odkonzultované s odborníkmi a s rodičmi postihnutých detí.

"Od nich vieme, že táto oblasť bola štátom dlhé roky ignorovaná. Na Slovensku doteraz neexistuje ucelený systém podpory a pomoci takto postihnutým ľuďom a ich rodinám," opísala Verešová. Podľa nej štát v tomto prípade, konkrétne posledné vlády Smeru, katastrofálne zlyhali.

"Keďže tieto vlády totálne zanedbali služby v teréne, a zvlášť služby včasnej intervencie pre deti so zdravotným postihnutím, rodičia týchto, dnes už dospelých detí sa nemajú v reálnom živote na koho obrátiť," dodala.