Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽaNO ide rokovať so stranami o spustení referenda za predčasné voľby

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR Martin Baumann

Líder OĽaNO opäť kritizoval nomináciu Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) na post ministra vnútra, kde má nahradiť Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Bratislava 21. marca (TASR) - Hnutie OĽaNO začína rokovať s demokratickými stranami o spustení referenda za predčasné voľby. Hovorilo už s SMK, Sme rodina, Zmenou zdola, stretne sa aj s KDH, SaS a hnutím NOVA. Oznámil to predseda OĽaNO Igor Matovič na tlačovej konferencii v parlamente, kde opäť kritizoval rekonštrukciu vlády.

"Nastal čas pre referendum za predčasné voľby. Ľudia potrebujú mať možnosť vyjadriť sa. Chceme presvedčiť všetky demokratické strany, že toto je veľmi vážna chvíľa. Nemôžeme vzdať boj za spravodlivosť. Jediné riešenie sú predčasné voľby," vyhlásil Matovič.

Opäť kritizoval nomináciu Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) na post ministra vnútra, kde má nahradiť Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Rozdiel medzi nimi vidí Matovič len v tom, že Drucker je krajší. Upozornil, že Kaliňák aj Drucker sú osobní priatelia Jozefa Brhela, ktorý je podľa Matovičových slov jeden z kľúčových akcionárov Smeru-SD.

Zopakoval, že Drucker obhajoval Kaliňáka pri jeho kauzách. Matovič tak spochybňuje Druckerovu morálku aj to, že Drucker zabezpečí nezávislé vyšetrenie dvojnásobnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a káuz, o ktorých Kuciak písal.

OĽaNO verí, že prezident Andrej Kiska zostane stáť na strane ľudí a "nedovolí, aby sme si zalepili oči krásou". "Ide nám o spravodlivosť, nie o krásu," doplnil Matovič, podľa ktorého by bol dobrým ministrom vnútra prokurátor Vasiľ Špirko.

Drucker nechce Matoviča komentovať. "Komentovať vyhlásenia pána Matoviča som nezvykol a dúfam, že ani nebudem musieť," povedal kandidát na ministra vnútra. Odmietol, že by jeho rozhodovanie mal niekto ovplyvňovať. "Rozhodujem sa sám," vyhlásil v reakcii na otázku, či sa bude radiť s Kaliňákom.

Priznal, že s Brhelom sa pozná, ale neprechováva s ním žiadne osobné vzťahy. Drucker zopakoval, že s Kaliňákom sa zoznámil počas svojho pôsobenia v Slovenskej pošte.